17/8
Retro opět v kurzu!

Retro opět v kurzu!

17. srpna 2015 v 00.00 , Bytové doplňky , Bytový textil , Byty , Design , Domácí spotřebiče , Domy , Kuchyně , Ložnice , Nábytek , Nádobí , Příbory , Sklo , Stoly a stolky , Svítidla , Židle

Sponzorované odkazy:

Móda je proměnlivá dáma a často se vrací v čase, jen s malými či většími obměnami. O retro stylu to platí dvojnásob. A není to jen věc oděvní módy, ale i nábytku a interiérových doplňků.

Co je to vlastně retro?

Retro je něco minulého a bývalého. Může to být zastaralá móda či styl, který od té doby ještě jednou vrátil. V současnosti se pojem retro používá k označení doby 50. a 60. let 20.století.

Bruselské retro

Retro design má de facto na svědomí historická výstava Expo 58 v Bruselu, která tehdejší módní design značně ovlivnila. Často se mu proto dodnes říká bruselský styl. Bruselské retro se vyznačovalo výraznými liniemi spolu s asymetričností – ploch, barevnosti, struktury. Specifikem bruselského retro stylu byly kovové nohy židlí a křesílek, plastové stoly a židle s jednoduchou, ale výraznou spíše hranatou nebo jemně zaoblenou linií a větší grafické vzory v barevném spektru žluté, světle zelené, fialové a šedé.

AlanKleinaMendez/Flickr.comAlanKleinaMendez/Flickr.com

Retro doma

Retro nábytek a bytové dekorace mají své neopakovatelné specifické znaky, a ty v současné době nacházíme na mnohých těchto artiklech. Vždyť i v prestižní ceně Red Dot Awards dominoval v kategorii domácnost a ocenění Best of best (nejlepší z nejlepších) jídelní stůl Fontana, z produkce Studia 28, Designbüro Appeltshauser a křeslo Stella Lounge Chair.

Retro Best of best

Stůl Fontana je vyroben v kombinaci dřeva a umělého kamene. Má nohy z dřevěných mořených hranolů a plocha stolu je členěna na panely. Středové panely jsou opatřeny mechanismem, díky němuž je lze sklápět a rozkládat dle potřeby.

Stůl Fontana/en.red-dot.orgStůl Fontana/en.red-dot.org

Rovněž druhý kousek oceněný jako Best of best, kterým je židle, nebo chcete li křeslo Stella Lounge Chair z dílny Busk + Hertzog, jeví znaky retro stylu. A to typickým obloukovým opěradlem, byť prodlouženým hodně do stran, a kovovou nohou s kulatou základnou. V neposlední řadě lze za retro považovat i potah křesílka v šedém odstínu.

Křeslo Stella Lounge Chair/ en.red-dot.orgKřeslo Stella Lounge Chair/ en.red-dot.org

Retro současnosti

Samozřejmě dnes se jedná o varianty na retro v moderním duchu dnešní doby. Kdy se vždy snoubí retro akcenty s inovativními liniemi, materiály a provedením. A tak jsou tyto kousky určené pro bydlení a doplňky ke zútulnění nejen domova, ale i kanceláře, firmy a obchodních prostorů, často sofistikovaně řešeny, a překvapivě stylově zpracovány.

TroyTolley/Flickr.comTroyTolley/Flickr.com

Podlahy dneška a zdi domů a bytů v retro stylu mají typický geometrický vzor. Běžná je podlaha s černobílou šachovnicovou dlažbou, či PVC v podobném duchu s jinými geometrickými vzory. Stěny jsou dnes v barevné škále doplněny velkoformátovými tapetami na jednu zeď či její část. V nabídce trhu pro kuchyně nacházíme pestrou škálu spotřebičů v retro designu – od těch malých jako jsou konvice, mikrovlnné trouby, mixéry a kávovary, až po ty velké jako jsou lednice, myčky a sporáky či trouby. A nezůstalo opomenuto ani nádobí, kdy skla a porcelánu v charakteristickém retro stylu máme na výběr v nepřeberném množství.

DollyDolly/Flickr.comDollyDolly/Flickr.com

A jako vyplývá z oceněných produktů letošního Red Dot Awards a jejich cen Bets of best, je retro skutečně v současnosti v kurzu a oceňováno. A co vy – líbí se vám retro? A pojedete na módní vlně letošního retro trendu a pořídíte si nějaký ten kousek domů?

Úvodní obrázek: MeniAso/Flickr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS