31/5
Ozdobte svůj interiér kusovým kobercem

Ozdobte svůj interiér kusovým kobercem

31. května 2015 v 00.00 , Bytové doplňky , Bytový textil , Kuchyně , Obývací pokoje , Předsíň

Sponzorované odkazy:

Koberce jsou velmi oblíbené a nejspíš i vždy budou. K určitým změnám ovšem dochází i v oblasti užívání koberců. A nejde jen o barvy nebo design. Zatímco před pár lety byly koberce většinou používány v celé místnosti, dnes je většinou najdete jen v částech místnosti. Jsou velmi praktické, ale také dekorativní.

Kde je nejčastěji najdete?

Kromě koberců se v interiérech využívají lina, plovoucí podlahy nebo dlažba. Tyto krytiny mají jednu nevýhodu. Jsou chladné a od země stoupá zima. Je tedy velmi nepříjemné chodit po nich v ponožkám nebo bosí. Od toho jsou tu kusové koberce.

kobereček s květinami; zdroj: kobercepodlahy.czkobereček s květinami; zdroj: kobercepodlahy.cz

Využívají se převážně na místech, kde necháváte nohy delší dobu na stejném místě. Hodí se tedy před pohovku, pod pracovní stůl, před kuchyňskou linku, tam, kde si hrají děti atd. Pokud se doma přezouváte do domácí obuvi, poté se vám takový kusový koberec bude hodit alespoň v předsíni. Velmi praktické je mít něco měkkého a teplého vedle postele. Šlápnout hned z rána na ledovou podlahu je totiž opravdu nepříjemné. Speciální druhy koberců jsou vhodné i do koupelen nebo na toalety.

Z čeho můžete vybírat?

Co se týče materiálů kusové koberce se nijak neliší od těch celoplošných. Základní dělení je jednoduché – přírodní a syntetické. Přírodní koberce jsou velmi oblíbené, ať už se jedná o vlnu, bavlnu nebo třeba hedvábí. Koberce vypadají krásně, jsou hebké a příjemné na dotek a navíc mají dlouhou životnost. Musíte se ovšem smířit s tím, že si za ně připlatíte. U syntetických koberců je výběr širší. Nejčastěji se setkáte s polyamidovými vlákny, polyesterem, polypropylenem nebo polyakrylem. U syntetických koberců je životnost podstatně nižší stejně jako cena.

koberec s dlouhým vlasem; zdroj: kobercepodlahy.czkoberec s dlouhým vlasem; zdroj: kobercepodlahy.cz

Kvalita koberců záleží také tom, jakým způsobem jsou vyráběny. Jestli jde o tkaní, všívání, vpichování atd. Od způsobu výroby se odvíjí délka vlasu koberce. Dnes jsou v módě hlavně ty s dlouhým vlasem. Takové koberce jsou hřejivé a příjemné, ale jejich čištění je mnohem složitější než u těch s krátkým vlasem.

Úvodní obrázek: kobercepodlahy.cz

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS