20/5
Se zelení doma celoročně

Se zelení doma celoročně

20. května 2015 v 00.00 , Bytové doplňky , Design , Zahrada

Sponzorované odkazy:

V každém bytě a domě jsou příjemnou a praktickou okrasou pokojové květiny. Nejen proto, že nám zlepšují ovzduší v příbytku, ale kousek zeleně působí blahodárně i na lidskou psychiku.

Z toho vyplývá, že do našeho domova květiny (nejen řezané ve vázách, nebo sušina v ozdobách) zcela určitě patří. Protože je náš domov s nimi hezčí, ale také zdravější. Pokojové rostliny totiž zvlhčují ovzduší, vstřebávají a rozkládají škodliviny, navíc pohlcují prach.

Které rostliny lze doma pěstovat?

  • bylinky
  • pokojové rostliny
  • závěsné květiny.
  • jarní cibuloviny

Nejoblíbenější

Stejně jako mezi pokrmy, koníčky nebo knihami, rovněž i mezi květinami je několik nejvíce oblíbených. K nim patří především Dracena, Ibišek a Yucca.

shadowssahdor/Flickr.comshadowssahdor/Flickr.com

Dracena – Dracaena

Pokojová rostlina tvořící kmen s zelenými, červeně nebo žlutě pruhovanými úzký listy jež jsou pružné a ohýbají se k zemi. Dobře se jí daří na místě s rozptýleným světlem a nepřímým slunečním svitem. Během léta může být i venku, jinak ne však v nižších teplotách než 15°C.

Během teplejších měsíců je potřeba udržovat zeminu stále vlhkou, v chladnějších pak postačí méně četné zalévání i sušší půda. Potřebu vláhy rostlinky nám napoví hnědnutí listů, které ukazuje přílišné sucho nebo průvan a nadměrné zalévání naopak měknutí kmenu Draceny. Hnojíme ji jen během léta cca 1 x týdně.

turunku/Flickr.comturunku/Flickr.com

Ibišek – Hibiscus rosa

Stálezelený ibišek alias čínská růže, patří ke keřovitým rostlinkám. Dobře se tvaruje a protahuje, má krásné květy (červené, žluté, krémové, bílé), jež kvetou pouhý jeden den, na noc se zavírají a pak opadnou. Výborným místem pro tuto dekorativní květinu bude hodně světlé, slunné a vzdušné stanoviště, přes léto venku (na balkoně, terase).

V chladných měsících uvnitř domu a bytu. Během zimy jí dopřejeme nižší teploty okolo 12 – 16°C, někde v hale nebo předsíni, při vyšších teplotách opadávají lístky. Během léta ibišek hojně zaléváme, v zimě udržujeme zeminu jen navlhlou. Hnojíme 1 x měsíčně, pouze během jara a léta. Vhodné je jej každoročně na jaře přesadit do čerstvé, nové zeminy.

lisa/Flickr.comlisa/Flickr.com

Yuka – Yucca

Máme na mysli tu pokojovou, ne bezkmennou zahradní. Pokojová Yuka má silný kmen, a i přes větší rozměry (až 2 m výšky) jichž může dosáhnout, ji řadíme k nejvíce oblíbeným rostlinám v domácnostech. Výšku lze zcela jednoduše korigovat seříznutím vrcholu, nebo celou velkou rostlinu rozřezat na menší kusy cca 30 cm a zakořenit ji.

Yuce se daří na slunečném místě s čerstvým vzduchem. V zimních měsících ji uložíme někam do teploty okolo 10°C. Pokud ji necháme na stejném stanovišti jako v létě, neuschne nám, ale ztrácí pak často listy. Zálivku potřebuje mírnou, pozor na přemokření. Hnojíme pouze v létě cca 1 x za 3 týdny.

Domácí zeleň, nebo li pokojové květiny jsou důležitou součást našeho bydlení. Zpříjemňují nám prostředí a zkvalitňují vzduch v interiéru.

Úvodní obrázek: Turunkul/Flickr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS