19/3
Pracovní stůl: Prostor, materiál i uspořádání

Pracovní stůl: Prostor, materiál i uspořádání

19. března 2014 v 00.00 , Bytové doplňky , Nábytek , Stoly a stolky

Sponzorované odkazy:

Na Vašem pracovišti si jen sotva můžete vybrat Váš pracovní stůl nebo jeho umístění. Pokud ovšem máte pracovnu doma, měli byste toho využít a svůj pracovní stůl si zařídit co nejrozumněji.

Kam s ním?

Postavení pracovního stolu by mělo vycházet z umístění oken. Denní světlo by mělo na pracovní plochu dopadat tak, aby nezpůsobovalo stíny. Pokud jste tedy pravák, mělo by dopadat z levé strany, u leváka by tomu mělo být naopak. Když to dispozice neumožňuje jinak, může dopadat i čelně. Plocha stolu by měla být dostatečně rozměrná, aby se na ni vešel počítač či notebook a nevyhnutelné příslušenství. Zároveň by měla umožnit odkládání aktuálních písemností či dalších důležitých dokumentů nebo pomůcek.

Hloubka pracovního stolu by neměla klesnout pod 80 centimetrů a šířka pod 120 centimetrů. Výška se může pohybovat v rozmezí od 68 do 73 centimetrů. K pohodlnému pohybu se stoličkou ponechejte volný prostor alespoň 85 centimetrů. Součástí pracovního místa by měl být dostatek příručních úložných prostor, tedy zásuvek na potřebné drobnosti.

Pracovní stůl, zdroj: pjinomahaPracovní stůl, zdroj: pjinomaha

Materiál

Existuje nespočet různých pracovních stolů, lišících se od sebe velikostí, materiálem, tvarem i barvou. V současnosti se nabídka pracovních stolů neomezuje pouze na dřevo. Velmi oblíbené a v současnosti nesmírně moderní jsou například kombinace skla a oceli.

Nejčastěji, a za rozumnou cenu, dostanete pracovní stůl vyrobený z laminátu. Pokud jste zastáncem čistého masívního dřeva, budete muset sáhnout do peněženky o něco hlouběji. Dřevěný stůl je však krásným doplňkem, který může dominovat celé pracovně. Jeho největší předností však je, že Vám vydrží celý život. Proto se tato investice určitě oplatí.

Kombinace skla a oceli, zdroj: emdotKombinace skla a oceli, zdroj: emdot

Všechno na dosah

Pořádek na stole bývá základem dobrých pracovních výkonů. Proto je nesmírně důležité, jak budete mít pracovní pomůcky rozmístěné. Na Vašem stole by neměl chybět úložný prostor pro nejdůležitější dokumenty, který potřebujete mít po ruce. Méně důležité materiály, respektive takové, jež by neměly být na očích každého, kdo do Vaší pracovny vstoupí, mají místo v zásuvce. To znamená, že dobrému pracovnímu stolu by neměl chybět dostatek šuplíků na nejdůležitější věci, které k práci potřebujete. Zajímavým řešením šuplíků je zásuvková skříňka na kolečkách, šuplíky díky ní můžete přemísťovat podle potřeby.

Pracovní stůl, zdroj: tdm911.comPracovní stůl, zdroj: tdm911.com

Lepicí pásky, nůžky, průsvitné obaly, pera, zvýrazňovače a další by měly mít na stole také své místo. Rozhodně by se neměly na pracovním stole jen tak ledabyle povalovat. Pomůcky by měly být přehledně uložené v nádobách, které jsou na ně určené. Vždy když je použijete, měli byste je vrátit na jejich původní místo. Jen tak dodržíte pořádek na pracovním stole a nepořádek Vás už při práci nebude rušit.

Úvodní obrázek Tdm91

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS