5/10
Zapékací misky: Žádné tajemství!

Zapékací misky: Žádné tajemství!

5. října 2010 v 00.00 , Kuchyně , Nádobí

Sponzorované odkazy:

Nepostradatelným pomocníkem v kuchyni jsou různé druhy misek a mís, které neslouží pouze jako jídelní nádobí, nýbrž i jako nádobí potřebné k zapékání.

Zapékací misky nepatří k moderním vymoženostem, pokrmy v nich totiž připravovaly již naši dávní předkové. Zpravidla se jednalo o těžké keramické nádobí, v podobě mohutného pekáče, v nichž se připravovaly buchty nebo jiné kynuté pečivo.

Obliba zapékacích misek nevymizela, ba naopak. Jejich obliba velmi vzrůstá a tak není divu, že se na trhu objevují zapékací misky různých tvarů, velikostí i materiálů.

Zapékací misky moderního designu

Zapékací misky mohou být z keramiky, ze skla, porcelánu, plechu i teflonu, stejně tak rozmanitá i je tvarová škála, která určuje jejich použitelnost.

Oblibu si zapékací mísy nalezly také v rodinách, které dbají na prvky zdravého životního stylu. Při pečení se vyhneme velkému množství tuku, a to i za předpokladu přípravy chutného pokrmu. Během pečení dochází k rovnoměrnému prohřátí připravovaného pokrmu a při servírování vydrží jídlo déle teplé.

K nejoblíbenějším typům patří keramické zapékací misky, které velmi dobře snášejí rozdílné teplotní výkyvy – odolávají teplotním šokům od – 15 °C do + 250 °C. Keramické zapékací mísy můžeme používat nejen v klasické troubě, ale i v troubě mikrovlné, naopak není vhodné je stavět na přímý oheň. Jejich údržba je možná i v myčce, kde se vyhneme použití drátěné houbičky, povrch tedy zůstává krásné hladký po dlouhou dobu. Kvalitní typy keramických mís disponují silikonovým podkladem, díky čemuž je možno položit horkou mísu přímo na stůl, aniž by došlo k jeho poškození.

Skleněné zapékací misky dokáží odolávat ještě vyšším teplotám než misky keramické, a to až do 300 °C. Ovšem bezpečností podmínky a manipulace se skleněnou miskou je složitější, musíme dbát např. na to, aby se teplá mísa nepoložila na studený povrch jelikož by mohlo dojít k jejímu prasknutí. To samé platí i při přípravě pokrmu (pečení), během něhož se nedoporučuje do mísy přilévat studenou vodu.

Zapékací misky z plechu jsou méně často využívané, a však k jejich přednostem patří kvalita materiálu a celkového zpracování, které zaručuje stejnoměrné propečení pokrmu.

arriving at 06. Oct 2010 13:10

zdroj: http://www.kulina.cz/…n-a-keramika http://www.dokuchyne.cz/…-x-12-cm.htm http://www.dokuchyne.cz/…uskatova.htm http://www.pentolandia.cz/…ci-misy.html

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS