24/4
Prevencí proti koronaviru je nejen čistá domácnost

Prevencí proti koronaviru je nejen čistá domácnost

24. dubna 2020 v 00.00 , Bytové doplňky , Bytový textil , Design

Sponzorované odkazy:

Letošní jarní úklid není jen tak ledajaký. Vzhledem k vládním opatřením proti šíření koronaviru si na něj vyčleňujeme mnohem více času než jindy. Namísto pouhého hektického uklízení se aleraději zaměřte i na oživení a zútulnění vašeho interiéru různými dekoracemi. Bude to větší zábava a pocti radosti po vykonané práci „uklízeče i designéra v jednom“ bude stát za to.

Je to tak již nyní. V domácnostech se uklízí více, pečlivěji a s důrazem na hygienu. Díky uvolnění opatření lze již ledacos do domácnosti zakoupit nejen online, ale i přímo v marketu. A tak i když prvotně zvýšený zájem o doplňky do domácnosti zaregistrovaly online obchody, nyní je to již jinak. Zvyšují se tržby i kamenným obchodům.

Tradiční sezónní záležitost

Jarní úklid je pro nás obdobně tradiční sezónní záležitostí stejně jako úklid předvánoční. A podle loňského průzkumu agentury Nielsen Admosphere se do něj pouští dnes nejen ženy samotné, ale zapojují celou rodinu, což je jistě správné.

A oproti zimnímu předvánočnímu úklidu ten jarní mnozí z nás spojují s jakousi očistou a „vpuštěním“ jara do svých domovů, které po zimě potřebují oživit a osvěžit. Letos se k tomuto „detoxu“ přidává také zdravotní aspekt – s důkladnějším úklidem neodmyslitelně propojeným s dezinfekcí vybraných ploch.

Obrana proti koronaviru

Ačkoliv se obávaný virus dle odborníků lépe šíří z osoby na osobu než kontaktem osoby s rizikovým povrchem, je doporučováno alespoň jednou denně místa a předměty, kterých se dotýkáte, očistit a vydezinfikovat.

„Platí to například pro kliky, desky stolů, židle, kuchyňské linky, vypínače osvětlení, různé dálkové ovladače, vodovodní kohoutky a další. Nejprve tato místa a předměty důkladně otřete utěrkami z mikrovlákna a následně aplikujte vybranou dezinfekci,“ radí Petr Wagner z e-shopu Astoreo, který se specializuje na řadu moderních doplňků do domácnosti, a to včetně úklidových pomůcek.

S úklidem si vyhrajte

Dezinfekci přitom stačí provést jednou denně a vícekrát jen v případě, že k vám domů zavítal někdo „zvenčí“. Místo toho, abyste se do úmoru snažili o zcela sterilní domov, se tak raději pusťte i do tradičních součástí jarního úklidu. Využijte toho, že letos vám kvůli vládním opatřením proti pandemii na úklid pravděpodobně připadne více času, a uklízejte beze spěchu i stresu.

„Pohrajte si důkladněji třeba s okny. Po poměrně deštivé zimě jistě vaši péči ocení a vy na oplátku budete těžit z toho, jak k vám přes čistá okna proudí jarní sluníčko. Na pomoc si vezměte kvalitní čistič oken, ideálně akumulátorový, s nímž práci zvládnete jedna dvě. Kromě oken jej využijete i na zrcadla, skleněné plochy nábytku, plochy skleněných stolů, či hladké stěnové obklady,“ doporučuje Petr Wagner.

V rámci úklidu se zaměřte také na „odlehčení“ svého domova. Projděte šuplíky a skříně a vytřiďte nepotřebné věci. Uložení těch potřebných pak pomohou zútulnit úložné boxy v moderním designu, které nejenže lépe ochrání uložené předměty před prachem či nečistotami, ale navíc skříni či regálu velmi sluší. Navíc jsou praktické – můžete je skládat na sebe, opatřit cedulkami s popiskem a v případě, že je zrovna nevyužijete, snadno je rozložíte.

Oživte domácnost novými doplňky

Vedle samotného úklidu váš domov ocení také zútulnění nějakým novým kouskem. „Že lidé myslí i na tento aspekt jarního úklidu, dokazuje zvýšený zájem o segment doplňků do domácnosti. Právě u tohoto segmentu registruje náš e-shop nárůst prodejů,“ říká Petr Wagner. Vyberte si třeba pěknou jarní dekoraci, kuchyňský stůl ozdobte ubrusem se svěžím vzorem, zavěste na okna nové záclony.

Do ložnice si pak můžete pořídit pěkné povlečení třeba s jarním květinovým vzorem. Právě lůžkoviny ale nezapomínejte měnit pravidelně. „Povlečení je s ohledem na zdraví poměrně rizikovým domácím artiklem, neboť se v něm snadno uchycují různé viry, alergeny, roztoči a bakterie. Podle odborných studií lidé do svého povlečení ročně vypotí přes dvě desítky litrů potu a toto vlhké prostředí je zejména pro bakterie úplným rájem. Správná péče o lůžkoviny tak sestává z pravidelné a časté výměny a praní na více než 70 stupňů,“ upozorňuje Petr Wagner.

A pokračuje s tím, že s ohledem na zdraví také apeluje na to, aby lidé nebrali do postele domácí mazlíčky. „Chráníte tak nejen sebe, ale samozřejmě i své zvířecí kamarády, na které mohou viry a bakterie působit stejně jako na vás. Místo své postele jim nabídněte kvalitní textilní pelíšek, uvidíte, že si ho rychle oblíbí,“ dodává.

Tipy pro čistý a pěkný domov

Akumulátorový čistič okenAkumulátorový čistič oken

Akumulátorový čistič oken

Ideální pomocník z kvalitního a odolného plastu. Skvělý pro rychlé a snadné čistění hladkých povrchů. Doba provozu při plném nabití je 20 minut, doba nabíjení je 4 hodiny. Hmotnost včetně baterie jen 770 gramů. Koupíte na Astoreo.cz za 1 199 Kč.

Úložné boxy s víkemÚložné boxy s víkem

Úložný box s víkem

Pozvedněte své úložné prostory na vyšší úroveň díky elegantním úložným boxům. Kvalitní provedení z PU pěny s polyesterovým krytem v barvách hnědé, šedé a béžové. Rozměry 27×28×30 centimetrů, ve složeném stavu výška jen 3 centimetry. Koupíte na Astoreo.cz za 249 Kč za kus.

Povlečení Vintage RosePovlečení Vintage Rose

Povlečení Vintage Rose

Bavlněné povlečení na jednolůžko v krásném a originálním designu speciálně navrženém u nás v ČR. Osvěžte svou ložnici něžnými květy a spěte doslova jako v bavlnce. Sada obsahuje 1 povlak na polštář 70×90 centimetrů a 1 povlak na přikrývku 140×200 centimetrů. Koupíte na Astoreo.cz za 499 Kč.

  • Děkujeme za rady a tipy panu Petru Wagnerovi z e-shopu Astoreo.cz
  • Zdroj foto: Astoreo.cz; Pixabay.com
  • Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS