29/11
Tak trochu upcyklované Vánoce? S NAHAKU to jde!

Tak trochu upcyklované Vánoce? S NAHAKU to jde!

29. listopadu 2019 v 00.00 , Bytové doplňky , Svítidla

Sponzorované odkazy:

Zkuste takt trochu jiné Vánoce! Zkuste dárky pojmout jako něco víc než jen dárky a podpořte dobrou věc!

Recyklace je dnes velké téma, ale jen ta sama o sobě nestačí. A proč vám chce vysvětlit svojí prací studio NAHAKU. Dva designéři z Brna – Jakub Kraus a Josef Rozehnal, se pod tímto názvem věnují upcyklaci.

Upcyklace je, když…

A co si představit pod pojmem upcyklace? Z nechtěného, dále nevyužitelného materiálu – odpadu, se vytvářejí produkty vyšší estetické i užitné hodnoty. Pod značkou NAHAKU tak vznikají především svítidla a nevšední řešení interiérů. Nyní jsou k zakoupení na crowdfundingovém serveru Hithit.cz.

V segmentu spotřebního zboží vzniká obrovské množství odpadu, se kterým si člověk ani příroda neví rady. Je to 5. nejvýdělečnější odvětví na planetě Zemi. Proto je na místě začít v rámci průmyslu přemýšlet jinak. Uvažovat nad budoucím “životem” produktů tak, aby se jen nevyráběl nový a nový odpad. Upcyklace představuje nástroj, jak toho docílit a ulehčit životnímu prostředí.

Díky zlodějům schází finance

Proč NAHAKU shání peníze prostřednictvím crowdfundingu na HitHitu? Studio má slušně našlápnuto, ale během loňského Designbloku mu z hlídaného parkoviště Výstaviště Holešovice někdo ukradl dodávku plnou vybavení, produktů i vzpomínek. Dodávka se sice nakonec v zuboženém stavu našla, ale nezůstalo v ní vůbec nic. Celková újma se vyšplhala na 350 000 korun, což je nejen pro rozjíždějící se mladou firmu citelná finanční facka.

Uni produkty

Ve spolupráci s několika skvělými designéry nyní studio NAHAKU vytvořilo unikátní produkty demonstrující princip upcyklace. Kromě běžných produktů z produkce studia jako jsou svítidla LUSTR a PETing jde například i o tetované ponožky, transparentní kabelky nebo krásné šperky ze střípků okýnka ukradené dodávky.

Zakoupením těchto odměn prostřednictvím sbírky na Hithit.cz uděláte radost nejen třeba sobě, ale vašim blízkým. Navíc vás bude hřát dobrý pocit, že podpoříte kvalitní projekt, který bojuje za budoucnost nás všech.

svítidlo nebo lampa PETing jsou vyrobeny z PET lahvísvítidlo nebo lampa PETing jsou vyrobeny z PET lahví

PETing

Z velkého množství pestré směsice dárků můžete vybírat dole na stránce zde. Vyzdvihujeme Světlo PETing jako dokonalý příklad upcyklace. Z jednorázové PET flašky na prosecco, která vyšumí za jeden večer, je vytvořen dlouhotrvající minimalismus. Světlo, které je zajímavé, ne li přímo krásné a cool. A cena činí 6 000 Kč.

svítidlo LUSTR vyrobené z hasičského přístrojesvítidlo LUSTR vyrobené z hasičského přístroje

LUSTR

Dalším kouskem, který stojí za zmínku je LUSTR. Vznikl z hasícího přístroje. Ten možná uhasil požár, anebo jen visel 20 let na chodbě, ale teď už ztratil smysl a funkci. NAKAKU mu vrátili obojí. Hrubost vstupního materiálu zjemňují detaily z kůže a mosazi. Žádný detail nebyl ponechán náhodě. Je to de facto dvoukanálový modul, který vám umožní měnit intenzitu světla a teplotu barvy podle nálady. Dáte za něj 8 900 Kč.

WAS-up mísa vznikla ze dvířek pračkyWAS-up mísa vznikla ze dvířek pračky

Wash-up

Třetím do party ke zmínce o upcyklingu je mísa WASH-up. Je to dokonale vypraná mísa vyrobená z dvířek od pračky. Čistota pískovaného skla je dolněna s logem NAHAKU. Průměr mísy je cca 300 mm a cena činí 2 400 Kč.

Vybrané peníze se použijí na nákup dílenského vybavení a na dokončení rekonstrukce dílny a ateliéru, která se krádeží protáhla o více než rok. Jedině tak bude moci NAHAKU zase naplno pracovat jako ambasador upcyklace na poli designu.

Zdroj foto: Nahaku.cz

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS