20/3
Příroda u vás doma: mechové obrazy

Příroda u vás doma: mechové obrazy

20. března 2019 v 00.00 , Bytové doplňky , Design

Sponzorované odkazy:

Příroda je mocná čarodějka, to je jisté. Je krásná, proměnlivá a úžasně inspirující. Také má hodně kladný vliv na lidskou psychiku. Zavítat do přírody a zeleně je vždy prima balzám na duši. Ale vždycky to nejde, a tak proč si nepořídit kousek ryzí přírody domů? S mechovými obrazy je to možné!

Kdo měl rád pohádky z mechu a kapradí, Křemílka a Vochomůrku, se jistě zaraduje, když mu řekneme, že právě ty mechy jsou podstatou a zdrojem přírodního kousků, které mohou krásně oživit váš domov.

Mechové obrazy jsou fenoménem současné doby. Jsou to jedinečné obrazy sestavené z mechů. Mechy jsou mumifikované, sbírané hlavně na severu Evropy, ošetřeny a důmyslně zakonzervovány tak, aby vám doma zdobily a vylepšovaly prostředí minimálně deset let.

Proč mumifikovaný mech?

Aby vám mechový obraz dlouho vydržel, musí se mech osadit do ekologického a biologicky odbouratelného konzervantu. Jinak by moc dlouho mech v obraze nevydržel, protože běžně a přirozeně přijímá vláhu z listů stromu, a tuto vláhu mu nahradí u vás doma zmíněný konzervant. Konzervantem jsou většinou glycerin a potravinářská barviva. Takto ošetřený mech má dlouhou životnost a krásný přirozený mechový vzhled. Dokonce mu zůstává i charakteristická mechová vůně.

Proč mechový obraz ano?

Dodáte svému domovu opravdu kus přírody, elegantního i estetického pomocníka, a navíc ještě podpoříte kvalitní klima v příbytku. Mechový obraz vám napomůže při čištění vzduchu v interiéru, který zvlhčí, odbourá přílišné horko a zachytí i prach. A protože absorbuje zvuky, zlepší de facto izolaci od okolního ruchu.

Prostě si zvolíte umístění mechového obrazu, jeho velikost, typ mechu a můžete vybrat i barvu rámu. Materiál již tolik ne. Rám bývá téměř vždy z dubového dřeva, které je jedním z nejtvrdších dřevin, a proto nejvhodnějším adeptem na rámování právě jedinečných mechových obrazů. Dubový rám je možno naimpregnovat či natřít barevně dle vašeho přání.

Jaký mech vybrat?

Máte na výběr hned z několika druhů, které jsou na mechové obrazy nejvhodnější. Jsou odlišné tvarem svých výrůstků, barvami a svojí strukturou. Vytvářejí tak odlišně méně či více plastické obrazy, které jsou ve výsledku vždy originální, mnohdy excelentně doplněny ještě o květiny.

Nabízí se vám využití

  • Flat moss alias plochého mechu
  • Bun moss alias kulatého mechu nebo-li kopečkový
  • Reindeer moss alias sobího či stříbrného mechu, tedy lišejníku

Na velikosti (ne)záleží

Jakou velikost obrazu zvolit? Můžete mít celou mechovou stěnu, anebo poskládat vedle sebe hned několik stejných či různě velkých mechových obrazů. To už záleží na vás, vaší peněžence a možnostech vašeho bydlení. Ceny se odvíjí od typu použitého mechu a velikosti obrazu. Začínají od 1500 Kč z malý obraz, přes 7500 Kč za velký hranatý obraz až po 12 000 Kč za veliký kulatý obraz.

Údržba mumifikovaného mechu

Mumifikovaný mech je bezúdržbový. Není nutno jej zalévat, ani rosit či nějak upravovat jeho tvar zastřihováním. Stačí jen občas prachovkou jemně a opatrně oprášit od prachu. Jako vhodné místo je pro mechový obraz to, které není blízko topení ani přímého slunečního záření. Ideální je v pokoji boční přirozené světlo, nebo tam, kde se nesvítí příliš – předsíň či koupelna. Hloubku a originalitu obrazu dodáte večerním nasvícením studenými LED bodovými světly.

Zdroj foto: Inleaf.co.uk; Pinterest.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS