4/3
Tapety se vrací

Tapety se vrací

4. března 2019 v 00.00 , Bytové doplňky , Design , Stavba a rekonstrukce

Sponzorované odkazy:

Když se řekne tapeta, každý si představí asi trochu něco jiného. Ovšem co všem vytane v mysli, je nějaký vzor. Otázka je jaký. Víte, co letos mezi tapetami frčí?

Tapety tu byly, jsou a asi ještě dlouho budou. Opět se rozmáhá jejich obliba a zájem o ně strmě roste. Jsou totiž jednoduchým řešením oživení interiéru i zakrytí nedostatků zdí.

Dokáží krásně proměnit interiér, z pokoje udělat útulný prostor, mnohdy mu dodají vtipný a neotřelý náboj a umí zdobit stejně jako obraz, plastika na zdi, textilní tapiserie či jiná dekorace. Jejich krycí vlastnosti umožňují dekorovat prostor bez větších rekonstrukcí, malování a nástřiků interiérových zdí čistě a pohodlně. Manipulaci s nimi zvládne každý, jelikož dnes jsou většinou baleny v několika kusech, s opakováním motivů.

Jaké tapety jsou k mání?

  • papírové
  • vliesové
  • vinylové
  • textilní

Papírové tapety

Jsou na trhu roky a stále v oblibě. V současné době je seženete s nádhernými motivy, vzory a barvami. Papírové tapety jsou k mání ve dvou typech – jednovrstvé a více vrstvé. Samotné lepení papírových tapet není obtížné, i když trochu nepohodlné. Jednovrstvou můžete pokrýt z rubu tenčí vrstvou lepidla v řidší konzistenci. U vícevrstvých využijte silnější a hutnější, ne tak řídkou vrstvu lepidla. Okraje jednotlivých kusů a pásu lepte cca jeden centimetr přes sebe.

Vliesové tapety

Patří aktuálně k nejběžnějšímu typu tapet. Jsou směsí umělých textilních vláken a buničiny. Jsou krásně plastické s dekoračně vystouplými prvky vzoru a proto se nedeformují. Nalepit je lze jak na zeď, tak na jakýkoli jiný podklad. Mimoto jsou vliesové tapety nehořlavé a velmi jednoduché k nalepení a manipulaci.

Vinylové tapety

Vinylová tapeta je omyvatelná, odolná proti poškrábání, zčásti i tepelně izolační. Patří k nejodolnějším tapetám vůbec. Hodí se i tam, kde je hodně vlhko – koupelny, kuchyně, nebo kde se počítá s poškozením – tedy do dětských pokojů.

Textilní tapety

Textilní tapety jsou tak trochu returnem do minulosti, ale ty současné vzory i materiály mají ryze moderní a často velmi cool a originální charakter. Tapeta z textilu je těžší, než klasická papírová a vliesová, skládá se z vrchní vrstvy textilní a spodní vliesové, nebo papírové. Textilní tapety jsou k mání v textilu přírodním a umělém. Manipulace s nimi je horší, právě kvůli jejich větší váze a jeden člověk lepení nezvládne.

Vliesové tapety a na požádání i vinylové či papírové můžete mít od výrobce pod značkou Wall1. Tapety, samolepky a další kousky navrhují a vyrábějí již 12 let. O jejich produkty je nesmírný zájem.

Zdroj foto: Wal1

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS