15/12
Jak je vhodné vytápět domácnost? Máte na výběr více možností!

Jak je vhodné vytápět domácnost? Máte na výběr více možností!

15. prosince 2017 v 08.00 , Byty , Domy , Stavba a rekonstrukce

Topení je položkou, která ční na prvním místě všech plateb za bydlení spolu s vyúčtováním za vodu. Tyto poplatky jsou ve sféře služeb a bydlení nevyšší. Tedy nepočítáme li nájem v nájemním bydlení.

Vytápění má za cíl udržovat vnitřní teplotu bytu, či domu tak abyste cítili tzv. tepelnou pohodu. Tedy aby vám bylo dostatečně teplo, ale ne zase příliš horko. Tepelná pohoda je totiž pocit, který vnímáte v daném příbytku a tento pocit by neměl být vychýlen ani do nepříjemného chladu, ale ani do nepříjemného tepla. Samotné vytápění souvisí s komfortní zónou a jejími podmínkami v bydlení.

Správné a vhodné řešení vytápění domácnosti závisí na mnoha faktorech. Jedním z nich je typ bydlení, druhým je dostupnost zdroje vytápění a možnost případného připojení ke zdroji. A do třetice závisí volba typu zdroje tepla a vytápění na provozních nákladech, respektive úsporách na nich a v neposledním případě i na servisních nákladech respektive úsporách.

Jaké jsou možnosti?

Tedy čím vytápět domácnost? Na výběr je variant, a to

  • Plynové topení – máte li zdroj a možnost připojení, je to komfortní, pohodlný a čistý způsob vytápění. Dnešní kondenzační plynové kotle jsou moderní a finančně dostupné, a z pohledu ekonomického plyn patří k nejzajímavějšímu typu topení s vysokou úsporou.
  • Elektrické yytápění – Ideální volba obzvláště pro nové rodinné domy nízkoenergetického typu. Tam má smysl díky nízké tepelně ztrátě stavby a její konstrukce. Jinde se topení elektřinou prodraží. Navíc kotel na elektřinu nemusí mít napojení na komín. V jiných typech bydlení je ideální tento typ využívat jako doplněk k jinému vytápění, například tepelnému čerpadlu.
  • Topení uhlím a dřevem – patří k levným typům vytápění vždy a všude. Jen je nutno počítat se znečištěním nejen při skladování, ale i využití paliva a také doporučujeme pořídit si kotel třetí nebo vyšší emisní třídy, abyste se vyhnuli vysokým emisím při spalování respektive hoření otopu.
  • Tepelné čerpadlo – je spojeno s prvotní vyšší pořizovací investicí, ovšem s vysokou návratností díky úsporám za teplo. Náklady na vytápění jsou zde velmi nízké. A pokud ještě využijete možnosti dodatkového elektrického vytápění, není co řešit.

Očividné je, že každé vytápění je něčím specifické a každé má své plusy i mínusy. Ne všechny typy jsou vhodné do všech příbytků a abyste věděli a správně odhadli jak ušetřit za topení, je nutno nejen dobře vše zvážit, s rozmyslem vybírat, ale vzít v potaz i pořizovací položku vytápění. Tedy skutečnost, zdali se vám vůbec cena pořízení kotle či zařízení k vytápění vrátí, a pokud ano, tak v jakém časovém horizontu.

Zdroj foto: Pixabay.com

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS