17/2
Kouzlo LED svícení

Kouzlo LED svícení

17. února 2016 v 00.00 , Svítidla

Sponzorované odkazy:

Lidé stále více preferují úsporné osvětlení. Proto stoupá poptávka po LED osvětlení, které se nyní stává jedním z nepopulárnějších zdrojů světla.

A není se co divit, vždyť LED svícení dává maximální možnou míru úspory energie. LED žárovky jsou až o jednu třetinu úspornější nežli šetřící, a trvá jim mnohem kratší dobu, než se rozjasní. A v porovnání s klasickou žárovkou je rozdíl diametrální – úspora energie je u LED svícení až o 85% vyšší.

Ale jak správně LED žárovky koupit?

Zkuste naše tipy! Zcela jistě je lépe kupovat ve specializovaném obchodě, než v rmarketu s mnohým sortimentem. U specialisty vám dokáží dobře a fundovaně poradit. Je totiž dost problematické se v označení LED osvětlení vyznat.

Oč se zajímat při nákupu LED svícení?

  • O příkon – ten se udává ve Watech a značí se dvojitým velkým W. Příkon znamená energii žárovky, kterou bude potřebovat ke svícení.
  • O sílu záření – záření je uvedeno v Lumenech a značí se malými písmeny lm.
  • Životnost žárovky – je udávána v hodinách, přičemž běžných 1000 hodin je cca jeden rok
  • Barva světla – značena je ve stupních Kelvina, když 2700K má teplá bílá, 3000K studená bílá, 6500K má denní světlo. Platí, že čím více má žárovka stupňů Kelvina, tím je světlo studenější a naopak.
  • Druh závitu – je označován jeho průměr v milimetrech – E14, E27. Kdy písmeno velké E je Edison a číslo je průměrem závitu.
  • Typ svítidla – před nákupem zrevidujte jaké upevnění lze z LED osvětlení do svítidla umístit.
  • Revize stávajícího světla – je důležité si své svítidlo nejprve důkladně prohlédnout, než žárovku začneme vybírat.
  • Barva prostoru – rovněž podstatná věc, protože kde je prostor hodně tmavý, doporučují se silněji zářící LED žárovky o více lumenech.

Kam s nimi?

LED žárovky jsou vhodné všude tam, kde se svítí dlouhodobě (celonoční osvětlení chodeb, haly, dětského pokoje, atp.). Tady stačí nižší intenzita svícení a méně lumenů. V případě osvětlení určité plochy – pracovní v kuchyni, v pracovně – volíme vyšší intenzitu svícení s více lumeny.

Zdroj foto: Large/Flickr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS