30/9
Orientální bydlení - harmonický čínský design

Orientální bydlení - harmonický čínský design

30. září 2013 v 00.00 , Bytové doplňky , Byty , Design , Domy , Ložnice , Nábytek , Obývací pokoje

Sponzorované odkazy:

S orientálním stylem bydlení se můžeme setkat v různých podobách. Inspirován je především přírodním Japonskem, magickou Indií a harmonickou Čínou. Právě na čínský styl bydlení se podíváme dnes.

V našich krajích stále ještě panuje představa čínského stylu jako okopírovaného či nevkusně přezdobeného. Inspirace Čínou však již dnes nemusí být spojována jen s kýčovitými interiéry restaurací, plných zlatých draků a papírových lampionů či luceren, ačkoli jsou tyto doplňky stále aktuální. Čínský styl bydlení je bezesporu typický bohatou výzdobou. Pokud jsou barvy a doplňky vybírány opatrně a s rozvahou, výsledný efekt je překvapivě vkusný a harmonický.

Autor: Posh SurfsideAutor: Posh Surfside

Kouzlo kombinace barev a doplňků

U čínského stylu bydlení je na první pohled zřejmá preference světlých a teplých barev, jako je například žlutá, nebo právě naopak zářivých barev, jako je červená nebo také fialová a zlatá. Základním pravidlem, kterým se vše řídí, je pak soulad s přírodou. Typickým prvkem čínského designu jsou dekorace na stěnách. Nejčastěji jsou to tapety bohatě zdobené vzory, které připomínají bambus. Typicky se setkáváme také zdobením květinovými motivy, jako jsou orchideje, sakury a třešně. Dalšími typickými motivy jsou různé symboly draků, ptáků, ryb nebo elegantní vzory písma.

Doplňky jsou nejdůležitějším prvkem čínského stylu bydlení, jelikož dotváří celkový dojem z interiéru. Je tedy nutné volit je obezřetně a vkusně. Typickými doplňky jsou stejně jako u japonského designu zdobené polštáře a především čínský porcelán s rýžovým dekorem. V oblibě mají Číňané také doplňky, které jsou zároveň užitečné, například různé lampiony, lucerny a lampičky. Své místo mají také sošky buddhistických bohů a bůžků

Ukázka designu čínské tapety. Autor: Kudu MomoUkázka designu čínské tapety. Autor: Kudu Momo

Zdobnost a pohostinnost

Oblíben je dominantní nábytek, například různé paravány, malé nízké stolky, komody či sekretáře. Nábytek je většinou lakovaný a bohatě vyřezávaný, nejčastěji černé nebo tmavé barvy, aby byl v kontrastu s ostatními barvami, typickými pro čínský design. Na první pohled Vás může zaujmout velký počet židlí. Číňané si potrpí na sedací nábytek a je pro ně velmi důležité, aby každý měl své místo k sezení a cítil se tak vítaný.

Autor: Faungg´s photoAutor: Faungg´s photo

Rovnováha feng shui

Co se týče uspořádání interiéru čínských bytů a domů, vše je organizováno podle zásady feng shui, tedy umění udržovat vše ve správné rovnováze a nastolit tak harmonii energií. Řeší nejen rozestavění nábytku, vymalování stěn interiéru či kompozici kuchyně, koupelny ložnice či obývacího pokoje, ale klade také důraz na detaily, jak má vypadat cesta k vašemu domu nebo osvětlení.

Autor: Gabriel JorbyAutor: Gabriel Jorby

zdroj: flickr

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS