7/4
Sedací souprava - jak ji správně vybrat?

Sedací souprava - jak ji správně vybrat?

7. dubna 2014 v 00.00 , Křesla a sedací soupravy

Sponzorované odkazy:

Vaše sedací souprava už má svá nejlepší léta za sebou? Zařizujete si svůj první byt a potřebujete novou? Nebo možná měníte design celého Vašeho domova a ta stávající pohovka se Vám tam už prostě nehodí.

Sedací souprava by určitě neměla chybět v žádné domácnosti. Je nejdůležitějším kusem nábytku v obývacím pokoji, a to ať máte veliký dům, či malou garsonku. Je to místo, kde můžete relaxovat nebo kde se může usadit Vaše návštěva. A v případě garsonky na ní možná budete i spát. Potom by měla být opravdu pohodlná. Ale pojďme se na podívat na výběr sedací soupravy pěkně od začátku.

Sedací souprava v prostorném obývacím pokoji; zdroj: wikimedia.com/moebel-lega.deSedací souprava v prostorném obývacím pokoji; zdroj: wikimedia.com/moebel-lega.de

Dvakrát měř, jednou řež

První věc, kterou musíte vědět jistě, je to, kam pohovku postavíte. V této situaci platí staré známé pořekadlo o tom, že byste měli dvakrát měřit a jednou řezat. Hlavně pokud máte menší prostory, dbejte při výběru místa a velikosti na to, abyste svou novou pohovku nemuseli přelézat či se složitě prodírat kolem ostatního nábytku.

Další důležité rozhodnutí se týká toho, zda chcete klasickou či rohovou pohovku. Platí, že rohová je lepší do menších prostorů, ale z hlediska úklidu už to tak praktické není. Zato menší klasickou sedací soupravu si můžete jednoduše odsunout a vytřít či vysát pod ní.

Při výběru neopomeňte děti, zvířata ani zbytek místnosti

Výběr pohovky je ovlivněn i tím, zda se ve Vaší domácnosti objevují děti a zvířata. Děti mohou sedačku polít nějakou tekutinou, pokreslit pastelkami atd. Zvířata ji mohou pořádně umazat, poškrábat a o ulpívání chlupů ani nemluvě. Zde tedy vybírejte materiál pevný, omyvatelný a takový, kde se dají chlupy jen setřít či omést.

Vzhledově velmi zajímavá pohovka; zdroj: wikimedia.com/wikidapitVzhledově velmi zajímavá pohovka; zdroj: wikimedia.com/wikidapit

Kromě materiálu je samozřejmě důležitá i barva a design. Tyto faktory jsou ovlivňovány tím, co sedací soupravu obklopuje. Tedy barva zdí, typ podlahy i velikost prostoru. Do těch velkých se hodí spíše dominantní sedačky, které se tam neztratí. Do malých vybírejte střídmější sedačky menších rozměrů.

Nezapomeňte ani na výplň matrací sedací soupravy. Je to důležité kvůli tvrdosti (existují tři stupně). Pokud budete pohovku využívat i ke spaní, je to opravdu nezanedbatelný fak­t.

Rohová sedací souprava; zdroj: ikea.czRohová sedací souprava; zdroj: ikea.cz
Rohová sedací souprava; zdroj: ikea.czRohová sedací souprava; zdroj: ikea.cz

Úvodní obrázek: Shawn Morton/ flickr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS