8/3
Objevte nepostradatelnost cementového štuku během řemeslných pracích na baráku

Objevte nepostradatelnost cementového štuku během řemeslných pracích na baráku

8. března 2022 v 00.45 , Stavba a rekonstrukce

Lámete si hlavu, jak si usnadnit řemeslné práce na baráku? Před malířskými pracemi oceníte pomoc v podobě štukových omítek. Objevte jejich nepostradatelnost před aplikací malířské barvy na stěnu a ušetřete si spoustu času, peněz a nervů.

Proč je štuková omítka tolik důležitá?

Štuk je jemná omítka z vápna, sádry, jemného písku a pojiva, který se při stavebních pracích využívá především na stěny a stropy. Na povrch se nanáší v kašovitém stavu a až po ztuhnutí zcela ztvrdne. Vrstva štuku Vám zaplní drobné trhlinky a vzduchové bubliny ve stěně. 24 hodin po nanesení štuku se již bez problému můžete vrhnout na malířské práce.

Cementový štuk a jeho vysoká výdrž

Na trhu existuje hned několik druhů hotových štukových omítek, které se od sebe liší především druhem pojiva. Z výběru štukových omítek doporučujeme cementový štuk, který je vhodný pro vnitřní i vnější prostředí. Cementový štuk se doporučuje pro vyzrálé jádrové omítky pro tloušťku vrstvy max. 2 mm. Výhodou složky cementu je jeho použitelnost při nízkých teplotách. Cementový štuk je vhodný pro konstrukce, které jsou vystaveny vysokému namáhání. Mezi jeho přední vlastnosti se řadí výborná zpracovatelnost a proto se do jeho aplikace můžete pustit svépomocí. A jak na to?

cementový štukcementový štuk

Nanesení cementového štuku svépomocí

Před aplikací štukové omítky je potřeba plochu nejdříve očistit od starých nátěrů či tapet, zbavit nerovností a nově upravit. Nezapomeňte rovněž na vhodnou penetraci, která podklad zpevní a sjednotí jeho savost. Cementový štuk poté naneste na plastové hladítko. Poté s co nejmenším počtem tahů natahujte cementový štuk v pruzích na strop a stěnu ve směru odspodu nahoru. Když cementový štuk trochu zaschne, pomocí filcového hladítka a trochu vody můžete povrch vyhladit. Po zaschnutí cementového štuku se můžete pustit do malování.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS