30/4
Domácí nutnost = žehlička. Ale jakou si pořídit?

Domácí nutnost = žehlička. Ale jakou si pořídit?

30. dubna 2016 v 00.00 , Bytový textil , Design , Domácí spotřebiče

Sponzorované odkazy:

Oblečení, oděvy, domácí textilie, prádlo. To vše je nutno pravidelně udržovat. Něco stačí vyprat a díky nemačkavému materiálu kousek můžete zase použít. Ale některé věci je nutno vyžehlit. Jakou žehličku si pořídit, abychom nad žehlením nestrávili příliš mnoho času?

Jednoznačně napařovací žehličku. Žehlení je nutnost a s napařovací žehličkou nebude vaše žehlení až tak náročné. Bude efektivní a kratší než s klasickou žehličkou. Jenže zvolit spolehlivý model napařovací žehličky není nic lehkého.

Co si vybrat?

Nabídka trhu je velmi pestrá, a tak je těžké si vybrat. Hlavně správně a dobře vybrat. Obecně platí, že čím nižší je cena, tím horší je celkový výkon žehličky. Podrobné testování spotřebitelského časopisu dTest, který vybral 15 napařovacích žehliček a testoval jejich funkce, výkon žehlení, odolnost a výdrž, to dokazuje.

Žehlící výkon

Mnohé žehličky měly výrazné problémy s žehlícím výkonem, výdejem páry i odolnosti vůči vodnímu kameni. Ukázalo se, že skutečně poměr cena/výkon sedí. A proto šetřit na napařovací žehličce a vybírat ten nejlevnější model se nevyplácí. Koupíte si žehličku, u níž strávíte více času a žehlení nebude tak efektivní, jak s jiným o něco dražším modelem.

Je s podivem a smutné, že tím nejdůležitějším – žehlícím výkonem, neoslnila ani jedna z testovaných žehliček. Tudíž za ten nejpodstatnější faktor kvůl němuž si de facto žehličku pořizujete, obdržely všechny přístroje jen a pouze uspokojivé hodnocení. Tedy konkrétně čtrnáct z patnácti modelů. Jedna žehlička dostala hodnocení ještě horší – dostatečně.

Preciznost žehlení

Žehličky si „umí“ dobře poradit s materiálem umělým, nebo s takovým, který je směskou mateirálů. Jakmile se jednalo o přírodní bavlněné a lněné textilie, tak i po jejich důkladném vyžehlení byly na kouscích patrné známky pomačkání.

Odolnost proti vodnímu kameni

Jednalo se o časově náročný test sestávající ze simulace žehlení na 252 hodin (odpovídá to zhruba dvouhodinovému žehlení jednou týdně po dobu dvou a půl let), a to uchycením modelů v speciálním zařízení. V průběhu testování se dolévala voda, podle potřeby byly modely čištěny a dopřávalo se jim i pravidelných přestávek. Pokud daná žehlička v tomto testu neobstála (např. přestala fungovat pro pokles výdeje páry, únik vody), dostala hodnocení nedostatečná. Z celé skvadry patnácti testovaných modelů většina obstála.

Odolnost žehlící plochy

K testování odolnosti žehlicí plochy byly použity tři materiály s rozdílnou tvrdostí – měkká houbička, středně tvrdá houbička na nádobí a jako třetí drátěnka. Po kontaktu s těmito materiály byla hodnocena intenzita případného poškrábání.

Obsluha žehliček

V obsluze mezi modely nebyly žádné rapidní rozdíly. Jednoduchá a pohodlná obsluha sama je pro samotný akt žehlení velmi důležitá. Testovalo se proto ovládání, plnění vodou, tvar držadla, ale také vhodný a srozumitelný návod k použití. V obsluze žádný z modelů neexceloval. Za obsluhu letos dostaly všechny modely pouze dobré nebo jen uspokojivé hodnocení. Test obsluhy také obsahoval riziko možného popálení, které v souvislosti s žehlením může nastat. Ani jeden z testovaných modelů nedostal v této kategorii jiné než velmi dobré hodnocení.

Jednička mezi modely

Jedničkou mezi všemi modely napařovacích žehliček se stala Bosh TDA502412E. Za velmi výhodnou cenu (od 1200 do 1500 Kč) získáte dobře žehlící přístroj, má správný výdej páry, vnitřní část žehličky se nezanáší vodním kamenem a celá žehlicí plocha modelu je odolná proti mechanickému poškození. Bosh TDA502412E má rovněž vylepšenou funkci automatického vypínání, které dobře funguje nejen ve svislé a vodorovné poloze, ale i při převrácení.

A úplně poslední

Jak již bylo řečeno, od levnějších modelů nelze očekávat zázraky. Nízká cena téměř vždy odpovídá i horšímu hodnocení. Důkazem je nejlevnější model ORAVA ZE-109 B (v ceně od 300 do 550 Kč), který se umístil mezi patnáctkou jako poslední. Dostal pouze dostatečné hodnocení. Zklamal zejména nedostatečnou odolností vůči zanesení vodním kamenem a jen dostatečným výdejem páry i nízkým výkonem žehlení.

Zdroj foto: Allmedia4u.cz

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS