12/12
Farma na okně?  Můžete ji mít hned!

Farma na okně? Můžete ji mít hned!

12. prosince 2013 v 00.00 , Bytové doplňky , Byty , Domy

Sponzorované odkazy:

Žijete v bytě, ale chtěli byste vedle sebe mít spoustu zeleně? Nedostává se vám dostatek místa na květináče a dřevěné truhlíky? Žádný problém! Vaše řešení se jmenuje Windowfarm (v překladu okenní farma)! O co se jedná?

Windowfarm je hydroponický městský zahradní systém, který byl poměrně nedávno vyvinut jistou Brittou Riley, která přišla se zajímavým nápadem, jak udělat z obyčejného okna v městském bytě zelenou zahradu!

Podstata Windowfarm je jednoduchá. Pěstujete rostliny pomoci tzv. hydroponie (pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku) tak, že je necháte růst na přírodním světle, v pokojové teplotě a v tzv. tekuté půdě (tedy ve vodě)…

Rostliny doma, Autor: Andrew PlumbRostliny doma, Autor: Andrew Plumb

Jak Windowfarm funguje

Ve spodní části vertikálně situovaného Windowfarm se nachází rezervoár vody (většinou obsahující speciální živiny), z něhož je pomocí malého čerpadla voda přenášena do vrchní části celého vertikálního hydroponického systému, odkud stéká přímo do květináče s první rostlinou.

Voda a živiny, které nejsou touto první rostlinou v pořadí absorbovány, se následně dostávají k další rostlině a takto pokračují znovu až do spodního patra celého vertikálního systému, odkud se vracejí do rezervoáru a jsou okamžitě znovu využity v rámci dalšího cyklu.

Výhody pěstování rostlin pomocí Windowfarm

Odhlédneme-li od neoddiskutovatelné úspory místa v městském bytě, kde není prostor pro pěstování rostlin, nesmíme zapomenout především na podstatu hydroponie. Zatímco rostliny pěstované přímo v půdě mají tendenci růst vertikálně (silné kořeny), rostliny pěstované hydroponicky mají tu vlastnost, že expandují nikoli vertikálně, ale horizontálně. To pro všechny „městské farmáře“ znamená výrazné ušetření prostoru a větší sklizeň čerstvé zeleniny a bylinek po celý kalendářní rok bez ohledu na venkovní klima…

Velkou výhodou Windowfarm je také prakticky neomezená možnost experimentování s tvary, barvami, typy pěstovaných rostlin a počtem pater v celém vertikálním systému. Při troše fantazie a snahy se tak Windofarm mohou stát nejen skvělým místem pro pěstování rostlin, ale také zajímavým doplňkem každého interiéru.

Foam Farma se vším všudy, Autor: FoamFarma se vším všudy, Autor: Foam

Cena je také velmi příznivá

A kolik vás interiérová vychytávka jménem Windowfarms bude stát? Pokud jste domácí kutilové a nebudete si objednávat hotové Windowfarm, pak takřka nic. Budete potřebovat pouze vhodnou konstrukci, květináče, zásobník na bodu a handičku pro rozvod vody.

Jedinou opravdovou investicí pak bude malé vzduchové čerpadlo, které se bude starat o cirkulaci vody. To vám rozhodně investici nezvedne, jelikož náklady na provoz čerpadla o výkonu 3 watty vám bude stačit několik desítek korun ročně.

Úvodní foto: Foam

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS