8/2
Jak ušetřit na vytápění?

Jak ušetřit na vytápění?

8. února 2019 v 17.00 , Byty

Náklady za topení rozhodně nejsou zanedbatelnou položkou rodinného rozpočtu. Jakým způsobem se doporučuje topit, abyste co nejvíce ušetřili?

Osvojte si základní principy

Správné vytápění spočívá v prvé řadě v nastavení individuálních teplot pro každou místnost. Proč zbytečně přetápět pokoj, který využíváte jen sporadicky? Úspory za energie dosáhnete vytápěním rovnoměrným, proto si pořiďte termostatické hlavice a kotel nastavte do optimálního režimu. Při vaší nepřítomnosti topení úplně nevypínejte, nýbrž nechte ho zlehka temperovat. Na závěr se též zaměřte na používání energeticky nenáročných spotřebičů.

Věnujte pozornost teplotě

Jak bylo zmíněno výše, není nutné místnosti nadměrně vytápět. Nejen, že významně uspoříte, nýbrž také vaše zdraví vám poděkuje. Přechody z přetopených domů do mrazivých zimních dnů jsou nejčastějším spouštěčem nejrůznějších onemocnění. Ideální teplota obývacího pokoje by se měla pohybovat okolo 21 °C, v ložnici by měla být o 2–4 stupně nižší.

Tip: Jak správně topit u vás doma? Nechejte si poradit od odborníka! Kontaktujte energetického poradce E.ON, který vám poskytne poradenství na míru. Zeptejte se zdarma prostřednictvím tohoto formuláře.

Na kotli záleží

Výkon kotle má odpovídat velikosti a tepelným ztrátám domu. Proto není žádnou výhrou ani pokud máte kotel naddimenzovaný. Často totiž spíná, a tím pádem nepracuje v energeticky úsporném režimu. S výběrem nejvhodnějšího zdroje vytápění vám poradí buď výrobce, nebo energetický poradce.

Studnice užitečných rad

Energetický poradce má v rukávu celou řadu neocenitelných tipů a rad, jak ušetřit. Orientuje se v oblasti obnovitelných zdrojů energie, proto se na něj můžete obrátit v případě novostavby či významné rekonstrukce domu. Dále dokáže zkrotit vysoké náklady za energie a doporučí úsporná opatření. Plánujete vyměnit původní vytápění či jste nespokojení se současným ohřevem vody? I v této situaci vám poradce pomůže, neboť vám vysvětlí systém dotací a představí vám nejlepší způsob financování.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS