31/12
Při výběru oken nedejte jen na jejich vzhled!

Při výběru oken nedejte jen na jejich vzhled!

31. prosince 2018 v 21.45 , Stavba a rekonstrukce

Rekonstrukce či stavba domu s sebou nesou mnohá rozhodnutí ohledně výběru materiálů z hlediska designu, funkčnosti, praktičnosti i životnosti. Nejinak je tomu při pořizování oken.

Jaká okna můžete mít?

V současné době máte na výběr hned z několika základních typů. Plastová, dřevěná, hliníková a špaletová okna patří k těm nejznámějším.

Plastová okna jako kompromis mezi cenou a kvalitou

Plastová okna, která jsou charakteristická rámy z plastových profilů, jsou jednoznačně nejpoužívanější vůbec. Jednak osloví víc než příjemnou cenou, zaujmou ale i jejich vlastnostmi. Nabízí tepelnou i zvukovou izolaci prostřednictvím optimální stavební hloubky okna, počtem komor a způsobem zasklení. Plastová okna musí splňovat příslušné tepelně technické normy, obzvlášť při použití na tzv. pasivních domech.

Dřevěná okna pro milovníky tradičních materiálů

Dřevěná okna Euro88 Integral, foto: jis.czDřevěná okna Euro88 Integral, foto: jis.cz

Dřevo, jako ryze přírodní materiál, poskytuje širokou variabilitu vzhledu, zároveň zaručuje dobré izolační schopnosti. Netrpí na teplotní roztažnost, nekoroduje. Díky pokročilým technologiím není třeba se obávat snížené odolnosti vůči vlhkosti či dřevokazných hub. Pakliže patříte k ekologicky smýšlejícím jedincům, pak je vám jasné, že dřevěná okna znamenají produkt z obnovitelného zdroje, jsou recyklovatelná.

Hliníková okna jsou designovou záležitostí

Hliníková okna HEROAL W 72, foto: jis.czHliníková okna HEROAL W 72, foto: jis.cz

Hliníková okna najdou využití především na místech, kde se očekává jejich zvýšené používání. Tudíž v průmyslových, komerčních a v jiných veřejně přístupných budovách. Jde o to, že slitiny z hliníku představují nadmíru pevný materiál, téměř nezničitelný, extrémně odolný vůči vnějším vlivům. Nabízí tepelnou i zvukovou izolaci. Významným atributem hliníkových oken je jejich exkluzivní vzhled.

Špaletová okna zachovají historický ráz budovy

Špaletová okna, foto: jis.czŠpaletová okna, foto: jis.cz

Špaletová okna jsou určena především pro budovy s historickou hodnotou. Jde o okna s vnějšími a vnitřními křídly, mezi kterými je špaleta. Dřevěná špaletová okna jsou jedinečná jejich vzhledem plně korespondujícím s charakterem domu, v němž jsou umístěna, zároveň však poskytují vlastnosti moderních oken, totiž velmi slušnou tepelnou i zvukovou izolaci.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS