4/12
Průvodce ideálními byty k pronájmu v Brně by vám určitě hledání střechy nad hlavou usnadnil. Že není nikde k mání? Pak se vám možná budou hodit některé naše rady a tipy

Průvodce ideálními byty k pronájmu v Brně by vám určitě hledání střechy nad hlavou usnadnil. Že není nikde k mání? Pak se vám možná budou hodit některé naše rady a tipy

4. prosince 2018 v 12.00 , Byty

Takového průvodce ideálními byty k pronájmu v Brně by zřejmě uvítalo hodně lidí, ale kde ho vzít? Že nevíte? Proto ještě není třeba věšet hlavu. Připravili jsme pro vás totiž souhrn těch nejpodstatnějších informací, které vám vaše hledání bezpochyby usnadní. Stačí si jen projít následující řádky a věřte, že s přispěním špetky zdravého rozumu se kýžený výsledek brzy dostaví.

Průvodce ideálními byty k pronájmu to možná není, ale…

Ale i tak vám naše tipy a doporučení mohou hledání vysněného pronájmu v Brně ulehčit. Nejprve se vcelku samozřejmě nevyhneme konstatování, že právě v metropoli jižní Moravy není situace s byty zdaleka optimální. Pro většinu z vás to jistě není žádné velké překvapení, neboť téma nedostatku tohoto typu nemovitostí i rostoucích cen je zejména v posledních měsících velmi často probíráno ve všech možných médiích. Situace se týká celé řady našich měst, ale pravdou je, že zrovna Brno patří společně s Prahou, Plzní či třeba Olomoucí k lokalitám zdaleka nejdražším.

Nájmy vzrostly více než o 30 %

Pro lidi odkázané na tento způsob bydlení je jistě nepříjemným faktem, že nájmy v Brně vzrostly jen v posledních čtyřech letech přibližně o třetinu a překročily částku 230 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. A není divu, že stouply o tolik, když snahu čím dál většího počtu lidí o pořízení vlastní střechy nad hlavou komplikují neúnosně vysoké prodejní ceny. Poptávku po pronájmech to pak logicky zvyšuje a ruku v ruce s tím stoupá i výše nájemného.

Na středně velký byt o dispozici 3+kk si zde tedy musíte měsíc co měsíc připravit nějakých 15 tisíc korun!

Pokud chcete něco levnějšího, musíte se tak jako ve většině velkých měst především porozhlédnout mimo centrum. Brno má navíc ještě určité specifikum v podobě sedmdesáti tisíc studentů, kteří bezpochyby trh s bydlením ovlivňují významnou měrou. Vyhledávají především lokality poblíž fakult či kampusů a to ceny v daném místě samozřejmě ještě zvyšuje. Tento fakt můžete při vašem výběru vzít rovněž v potaz. Ke „studentským lokalitám“ patří krom značné části centra například Bohunice nebo Královo Pole.

9500 Kč za 1+kk

K patnácti tisícovkám za byt průměrné velikosti je pochopitelně nutné připočíst i náklady na jeho každodenní provoz. Pokud je taková částka nad vaše možnosti, nezbývá logicky nic jiného, než se poohlédnout po něčem menším. Za 1+kk zaplatíte v průměru okolo 9 500 Kč měsíčně a na 2+kk by vám mělo stačit nějakých 12 tisíc. Vaše šance na úspěch můžete zvýšit také tím, že se po pronájmu poohlédnete například v červenci, kdy řadu bytů opouštějí ti studenti, kteří právě ukončili školu a ve městě zůstávat nehodlají.

Více novostaveb by rozhodně pomohlo

Není pochyb o tom, že rozsáhlejší výstavba by trhu s byty a to i těmi nájemními jednoznačně prospěla. S největší pravděpodobností by s sebou totiž přinesla tolik potřebné snížení cen, případně alespoň jejich stagnaci. Příprava větších projektů je však u nás bohužel věcí komplikovanou a vyžaduje často i řešení mnoha problémů najednou, takže situace se alespoň prozatím nijak výrazně nelepší. Staví se opravdu málo a to nejen zde, ale i v rámci celé republiky. Ostatně čísla v následující tabulce jsou toho vcelku jasným důkazem a to navzdory mírně rostoucí tendenci. Manko uplynulé dekády se však takovýmto tempem dožene jen stěží.

Novostavby v ČR (2015 – 2017)

Počet dokončených bytů

Počet zahájených staveb bytů

2015

25 095

2015

26 378

2016

27 322

2016

27 224

2017

28 575

2017

31 521

Jaké projekty možná brzy obohatí nabídku?

Nabídku pronájmů by v Brně mohly rozšířit i některé projekty, s jejichž realizací se počítá již v blízké budoucnosti. Třeba si vyberete právě z nich. Tak jako i v jiných případech je totiž i zde vcelku pravděpodobné, že se řada novostaveb nakonec objeví právě na trhu s nájemními byty.

Chystá se například stavba rezidence „Neumanka“ v Masarykově čtvrti. Zahrnovat by měla čtyři domy se 47 bytovými jednotkami a podzemními garážemi. Zájem je takový, že ještě před samotnou realizací je projekt již ze 40 % rozprodán. Na jaře má také vyrůst 10 luxusních bytů s terasami u královopolské Zaječí hory. Stavět se zde mělo již letos, ale tak jako jinde i zde došlo k průtahům při vyřizování stavebního povolení, takže si zájemci budou muset počkat o něco déle. Realizován by měl být též projekt na Dukelské třídě, který poskytne střechu nad hlavou několika dalším rodinám. Nutno podotknout, že i ten se z byrokratických důvodů o několik měsíců pozdržel.

Není to právě snadný úkol

Najít v Brně vhodný pronájem je většinou docela potíž a důvody jsou více než zřejmé. Ke zlepšení situace nyní rozhodně nepřispívá ani zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték. Nemožnost dosáhnout za pomoci hypotečního úvěru na vlastní bydlení ještě více rozšíří řady zájemců o nájemní byty. Hodí se proto doslova každý nápad, který nabídne alespoň nějaké řešení. Jako například ten, který se zrodil na zdejším magistrátu a který má alespoň některým lidem pomoci s naplněním jejich základních životních potřeb. Jak? Tím, že město pomůže s družstevní výstavbou. Nebude to sice pro každého, ale pokud snad náhodou nebudete mít s hledáním nájemního bytu štěstí, může to být třeba řešení i pro vás.

Nebo nemáte vůbec žádné úspory a život v nájmu je tak pro vás skutečně jediným možným řešením? A co výše nájemného? Je více než 9 tisíc za garsonku příliš nebo to utáhnete bez větších problémů?

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS