28/10
Hlavně se dobře vyspěte

Hlavně se dobře vyspěte

28. října 2018 v 21.45 , Ložnice

Předpokladem pevného zdraví je mimo jiné kvalitní spánek. Ten samozřejmě není automatický. Zatímco někdy se vyspíme přímo do růžova, jindy nám nezabírá ani počítání oveček.

Odborníci se shodují, že základem klidného spánku je kvalitně zatemněná místnost, dostatečný přísun čerstvého vzduchu a postel s kvalitním roštem a matrací. K tomu bychom se měli ukládat do prodyšných lůžkovin a odívat do kvalitního nočního prádla, pokud ne spát přímo nazí. Pak už bude stačit jen hodit starosti za hlavu, televizi vyměnit za knihu a minimálně dvě hodiny před spaním nic nejíst. Ulehnout do pohodlné postele zkrátka není jen tak.

Matrace je základ

Ze zmíněných faktorů, jež se na kvalitě našeho spánku podílejí, bychom ovšem jeden vyzdvihli. A tím je kvalitní matrace, která na svých bedrech nemá jen kvalitu našeho spánku jako takovou. Ona totiž sahá mnohem dál a má přímý vliv na naše zdraví. Pokud si ráno připadáte jako rozlámaní, můžete prstem přímo ukázat na svou matraci. A okamžitě ji vyměnit.

Kolik vážíte?

Správná matrace není příliš tvrdá, ani příliš měkká. Je takzvaně akorát. Klíčovým parametrem při jejím výběru je hmotnost jejího uživatele. Čím jste těžší, o to by vaše matrace měla být tvrdší. A obráceně. Proto mužům většinou vyhovují matrace tvrdší a ženám měkčí. Dětem se pak pořizují matrace s vyšší tvrdostí. Spíte-li s partnerem na manželské posteli, tak spíše než jednu velkou matraci 180 × 200 cm si pořiďte dvě matrace různé tvrdosti 90 × 200 cm.

A v jaké poloze spíte?

Svou roli při výběru matrace ovšem má i poloha, ve které spíte, byť uznáváme, že ne každý si pamatuje, kolikrát se během spánku přetočí na bok. Odborníci každopádně doporučují, že pokud většinu noci trávíte na zádech či na břiše, měli byste zvolit matraci tvrdší, a pokud spíte spíše na boku, tak byste měli vybírat mezi matracemi měkčími.

Aby se nám spalo jako v bavlnce

Kvalita matrace ovšem nestojí jen na její tvrdosti. Podíl na ní má i materiál, z něhož je vyrobena. Ty tam jsou doby, kdy jsme mučili svou muskulaturu na proleželých matracích či nám nedaly spát z nich vyčnívající pružiny. Dnešní moderní matrace jsou skutečně zárukou spánku jako v bavlnce. Na něm se podepisuje samotný povlak matrace, ale i její výplň.

Paměťová pěna, nebo pružiny?

Povrch matrace by měl být prodyšný a snadný na údržbu. Obchodníci se shodují, že z výplní mezi klienty vedou paměťové pěny, a to především pro jejich tvarovou stálost, elasticitu i dlouhou životnost. Z měkkých matrací jsou ale populární i matrace kaučukové. S optimálním rozložením hmotnosti si zase dobře poradí matrace pružinové. Co se značek týče, v oblíbenosti mezi zákazníky si dobře vedou Perdormire, nebo TEMPUR.

Obraťte se na odborníky

Výběr konkrétního modelu vždy doporučujeme konzultovat s odborníkem. Naplánujte si výlet do nějaké z kamenných prodejen společnosti ProSpánek (po celé republice jich jsou desítky), ve kterých se o vás postarají jejich specialisté. Jednotlivými matracemi vás odborně provede a samozřejmě vám umožní si je vyzkoušet. A následně poradí i s výběrem roštu a samotné postele. Pečlivě byste ale měli vybírat i lůžkoviny. Nezdá se to, ale i při výběru polštáře je třeba řídit se určitými pravidly. O tom ale někdy příště.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS