14/9
Bydlet dobře a pohodlně

Bydlet dobře a pohodlně

14. září 2018 v 14.30 , Domy , Stavba a rekonstrukce , Vany a sprchové kouty

Každý si pohodlný domov představuje trochu jinak. Někdo touží po luxusním vybavení, jiný po harmonickém prostředí a někomu stačí běžné produkty a stěžejní je pro něj fungující a zdravá rodina. Ať tak či tak, bez některých věcí se váš domov neobejde.

Nezbytností jak v bytě, tak v domě je fungující a kvalitní koupelna. A to nejen efektivní řešení prostoru, který bývá často velmi malý, ale i šik obklady, kvalitní podlaha a sanita, a v neposlední řadě také funkční řešení odpadů, a to nejen v koupelně, ale i v celé domácnosti.

S nimi vám může pomoci především profesionální a věci znalý řemeslník, který vám poradí a mnohé (ne li vše) za vás vyřeší. Důležité však jsou také správné a vhodné komponenty a produkty – odpadní podložky, manžety, podpěry, odtokové soupravy a další kousky. Na trhu je jednou z kvalitních značek Gebebrit, který má v repertoáru vše potřebné v oblasti sanitárních technologií a koupelnové sanitární keramiky.

Jak na odpadní vody?

U rodinných domů je dalším důležitým aspektem vybavení také řešení odpadních vod. Pokud není váš dům v lokalitě, kde je kanalizace, musíte si pořídit čističku odpadních vod, nebo jímku případně betonový septik. Mít jednu z těchto možností je nutnost pro správné nakládání s odpadními vodami.

Co je septik?

Septik je více komorová nádrž, v níž se usazují kaly z odpadní vody, která se v nádrži čistí a poté se dostává do za septikem umístěného filtru. Filtr může být pískový anebo biologický. Na septik potřebujete mít stavební povolení od stavebního úřadu a rovněž povolení k vypouštění odpadních vod.

Co je jímka?

Jímka alias žumpa je vodotěsná plastová anebo betonová nádrž, která shromažďuje odpad z domácnosti. Je to řešení, které nese s sebou nutnost po zaplnění nechat jímku vyprázdnit fekálním vozem, protože nemá odtok.

Ideálním řešením ať už v Praze či Brně je betonová jímka, která může sloužit nejen pro odpady, ale lze ji využít i jako nádrž pro zadržování dešťové vody. Je-li jímka určena k shromažďování odpadu, musí být umístěna tam, kde bude dostupná pro fekální vůz.

Čistírna odpadních vod

Třetí možností řešení odpadů je čistírna odpadních vod. Patří dnes k nejmodernějším, ale také nejnákladnějším variantám. Je to de facto odpadní systém, který se vám v dlouhodobém měřítku vrátí. I zde je nutno mít povolení, konkrétně stavební povolení od odboru životního prostředí a k němu i povolení k vypouštění odpadních vod od vodoprávního úřadu. Je to z toho důvodu, že čistírna odpadních vod je považována za vodní dílo.

Možná tyto artikly domácností nepatří k těm nejzajímavějším a nejatraktivnějším, ale jsou nezbytné pro každou domácnost, aby fungovala pohodlně a dobře.

Zdroj foto: Kupelnasnov.sk; Dobrezumpy.cz;

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS