22/5
LED svítidla zažívají obrovský boom. Co o LED technologii ještě nevíte

LED svítidla zažívají obrovský boom. Co o LED technologii ještě nevíte

22. května 2018 v 15.00 , Svítidla

Ještě před několika lety byly edisonovské žárovky nejpoužívanějším zdrojem světla. Postupně se však technologie začaly zdokonalovat a na místo klasických žárovek nastoupily sofistikovanější a úspornější alternativy, jako je LED. Pod třemi písmenky se skrývají elektroluminis­cenční diody, jež se vyznačují mnoha přednostmi.

I když éra klasických žárovek trvala desítky let, nakonec světelné baňky ztrácely svou slávu, a to především kvůli nízké energetické účinnosti.

LEDky jsou úspornější než edisonky

Technologie LED funguje na zcela jiném principu. Oproti klasické žárovce nepoužívá žádné rozžhavené wolframové vlákno, tudíž neprodukuje téměř žádné teplo. Dalšími přednostmi jsou mnohonásobně vyšší životnost, odolnost vůči chladu, nárazům a vibracím. Dávno pominuly doby, kdy byla LED svítidla drahou záležitostí, ba dokonce v současné době se snaží majitelé rodinných domů a bytů nahradit staré zdroje světla za moderní.

LEDky umí být i chytré

Před deseti lety by se zdálo propojení jednotlivých předmětů s chytrým telefonem spíše jako scéna ze sci-fi filmu, ale v současné době se jedná o naprosto normální věc. Pravděpodobně jste už někdy slyšeli termín „internet věcí“, což znamená, že jsou například domácí spotřebiče a svítidla propojená se smartphonem, a tak můžete na dálku zapnout světla v obýváku a simulovat, že je někdo doma. Pokud tedy jste na dovolené, ale bojíte se o svůj majetek, jednoduše každý večer přes telefon rozsvítíte v některých místnostech, a tak si potenciální zlodějové budou myslet, že se v domě neustále někdo pohybuje.

LEDky na chodbu i do kuchyně

Světla využívající LED technologii mají široké uplatnění. Perfektně se hodí jak na chodbu, tak i do kuchyně. Pod skříňky nad kuchyňskou linku se většinou používají LED trubice, které dostatečně osvítí pracovní plochu.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS