22/5
Stavební spoření se vyplatí

Stavební spoření se vyplatí

22. května 2018 v 23.45 , Stavba a rekonstrukce

Stavební spoření je skvělou možností, kam uložit peníze. Nabízí lákavé zhodnocení úspor, které pak může člověk použít nejen na bydlení. A když přeci jen dojde na financování bydlení, lze díky němu dostat výhodný úvěr.

Hlavním benefitem, proč mnoho lidí uzavírá stavební spoření, je vedle vysokých úroků zejména státní podpora. Ta dělá dva tisíce ročně, pokud člověk pravidelně spoří a částka vložená na účet činí alespoň dvacet tisíc ročně. Podporu přitom člověk dostane, ať už se rozhodne pro jakoukoliv ze spořitelen.

Konkrétně tuto možnost na českém trhu nabízí Českomoravská stavební spořitelna, Modrá pyramida, Raiffeisen stavební spořitelna, Wüestenrot, Moneta Money Bank, ČSOB a Stavební spořitelna České spořitelny. Jejich nabídky jsou velmi podobné (roční výnos 3,2–3,4 %, poplatek za vedení účtu 330 korun ročně, poplatek za sjednání smlouvy 1 % z cílové částky), přesto se občas vyskytnou různé akce a tak je dobré se před uzavřením smlouvy a začátkem spoření podívat, co která z nich nabízí. Když už se vydáte uzavřít stavební spoření, je třeba důkladně si promyslet cílovou částku. Od té se totiž odvíjí poplatek za uzavření stavebního spoření, většinou je to již zmiňované jedno procento. Jak bude člověk následně spořit je už zcela na něm – je možné posílat peníze nepravidelně, ale i v měsíčních, pololetních či ročních intervalech.

Poněkud komplikovaná situace však nastává, když chce člověk peníze vybrat předčasně – to může až po šesti letech, resp. dosažení cílové částky, jinak přijde o státní podporu a úroky. Ovšem není to neřešitelný problém, po dvou letech a naspoření určitého procenta z cílové částky lze dostat řádný úvěr, případně může spořitelna poskytnout tzv. překlenovací úvěr.

Stavební spoření je oblíbené u dospělých i u starších lidí, kteří se díky němu chtějí lépe zabezpečit na blížící se důchod. Rodiče ho často uzavírají i svým dětem, klidně už od narození, kterým tak usnadní jejich následný start do života po dovršení plnoletosti. Ať už peníze využijí na bydlení nebo třeba na cestování či budování kariéry.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS