14/2
Zima je v plném proudu. Jak ušetřit za energii?

Zima je v plném proudu. Jak ušetřit za energii?

14. února 2018 v 22.45 , Domy

Většina z nás se při výběru dodavatele energií dívá v první řadě na cenu. Avšak zapomínáme na neméně důležitá fakta, jako jsou např. podmínky, za jakých tuto cenu získáme. Na trhu existují desítky dodavatelů plynu a elektřiny a je tedy samozřejmé, že pro běžného spotřebitele je mnohdy téměř nemožné se ve všech nabídkách vyznat a zorientovat.

Kalkulačka online

Na internetových stránkách usetreno.cz si můžete během několika minut spočítat, který dodavatel je pro vás ten nejlepší. Jednoduchý způsob jak srovnat ceny plynu online. Stačí vám znát jen pár údajů – spotřeba plynu, kraj a současný dodavatel plynu. Na základě získaných a zadaných údajů se vám ihned zobrazí přehledné srovnání více než 60 dodavatelů plynu a to i se svými nejaktuálnějšími ceníky. A co je nejlepší? Pokud vás nějaká nabídka dodavatele zaujala, můžete si o ni ihned zažádat.
Online kalkulačku nepodceňujte. Víte o tom, že průměrná úspora v domácnostech bývá kolem 9 000 Kč za 2 roky? V případě, že nyní odebíráte plyn od velmi drahého dodavatele, může se úspora energie vyšplhat i mnohem výš.

Ceny plynu

I když je plyn poměrně levná a snadno dostupná komunita, stále máte na čem ušetřit. Pokud používáte plyn na vaření, topení a ohřívání vody, vyplatí se vám vybrat toho nejlepšího dodavatele. Cena plynu se u jednotlivých dodavatelů liší.
Z hlediska distribuce plynu je Česká republika rozdělena na tři hlavní distributory:

  1. Innogy – západní, východní, střední a severní Čechy, severní a jižní Morava
  2. E.ON distribuce – jižní Čechy
  3. Pražská plynárenská distribuce – Praha

Slovo závěrem

Výsledná cena plynu, kterou vidíte na faktuře, se skládá z několika částí a to: z platby dodavateli plynu (cena za spotřebované kWh, stálý měsíční poplatek za dávku plynu), platby distributorovi plynu a státu (platby jsou regulovány Energetickým regulačním úřadem) a samozřejmě z dani z přidané hodnoty. Na energetickém trhu existuje kolem čtyřiceti firem, které nabízejí elektřinu a plyn za různé ceny. Na změnu dodavatele energií máte právo každého půl roku a navíc tento proces je zcela zdarma. Při změně dodavatele si pozorně přečtěte navrhovanou smlouvu a k ní přiložené obchodní podmínky. Neváhejte se předem podívat na ceny plynu.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS