31/1
Chcete si koupit televizor? Potom se budete rozhodovat mezi technologiemi LCD, plazma, LED a OLED

Chcete si koupit televizor? Potom se budete rozhodovat mezi technologiemi LCD, plazma, LED a OLED

31. ledna 2018 v 22.00 , Domácí spotřebiče

Současný trh s televizory je opravdu rozmanitý, přičemž značky v posledních letech debutovaly modely založené na různých technologiích. Většinou bývá rozhodujícím kritériem cena, nicméně mnohem důležitější při výběru by pro vás měla být kvalita obrazu. V následujících řádcích si přečtete výhody a nevýhody jednotlivých typů televizorů, neboť nemůžeme jednoznačně říct, která z nabízených technologií je tím pravým ořechovým.

Jakmile se rozhodnete pro novou televizi do obývacího pokoje, budete se zaměřovat na několik parametrů, a to konkrétně na délku úhlopříčky, cenu, vlastnosti obrazovky a značku. Zatímco někdo preferuje LCD televizory, někdo zase sáhne po OLED kvůli věrnějším barvám. Velice důležitým aspektem je pro někoho značka. Pokud máte doma všechno od Samsungu, je zřejmé, že pro vás budou jedničkami na trhu televize Samsung.

Plazmové televizory

Plazmové televizory jsou už několik let na ústupu, přičemž některé společnosti je přestaly vyrábět úplně. Oproti jiným dostupným technologiím nedochází k podsvícení obrazu, ale jednotlivé pixely mají vlastní zdroj světla, tudíž každý pixel svítí sám o sobě. Plazmové modely se pyšní rychlou odezvou monitoru, která je však na úkor životnosti.

LCD televizory

V souboji s plazmovými televizory vyhrály jednoznačně LCD televizory, a to především díky delší životnosti a mnohem nižší spotřebou. První generace plazmových modelů spotřebovala dvakrát více energie než běžné LCD varianty. Obrazovka LCD disponuje podsvěcovacími trubicemi, které zajišťují rovnoměrné rozmístění světla.

LED televizory

V posledních letech se do popředí prodírají smart televize založené na LED technologii. Pokud tedy budete hledat televize Philips anebo televize Sony, narazíte povětšinou už jen na LED provedení. Postupně LED televizory nahrazují LCD, neboť mají ještě nižší spotřebu, vyšší jas a širší škálu barev. Ovšem jejich výroba je nákladnější, což se projevovalo zpočátku i ve vyšší pořizovací ceně, ale nyní jsou ceny už mnohem přijatelnější.

OLED televizory

Poslední kategorii tvoří OLED televizory, což je vůbec nejmladší technologie používaná u televizních obrazovek. V podstatě se k vlastnostem LED technologie přidávají další přednosti, například obrazovka dokáže zobrazit dokonalou černou barvu a má podstatně rychlejší odezvu než LCD. Dále vás jako spotřebitele nadchne nízká energetická náročnost.

Jestliže chcete zhlédnout současnou nabídku televizorů, doporučujeme podívat se do e-shopu expert.cz, kde najdete produkty od různých značek.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS