16/1
Barva roku 2018, jaká je a co přináší do interiérů?

Barva roku 2018, jaká je a co přináší do interiérů?

16. ledna 2018 v 00.00 , Bytové doplňky , Bytový textil , Byty , Design , Domy

Sponzorované odkazy:

Institut Pantone každoročně volí pro počínající rok barvu, která bude vévodit všem oblastem – architektuře, umění, odívání, obuvi, módě, průmyslu, designu. Která je to letos pro rok s číslovkou 2018?

Pantone Inc. je americká korporace se sídlem v Carlstadt, v New Jersey. Je známá pro svůj systém barev – Pantone Matching System (PMS), což je patentovaný barevný prostor, který je využíván světově v celé řadě odvětví. Systém Pantone využívají výrobci barev, nábytku, bytových doplňků, dekorací, módních doplňků, vláken a textilií, plastů.

Každoroční výběr barvy není náhodný, ale ne vždy je vybrána jedna barva, třeba předloni byly pro rok 2016 zvoleny rovnou dva odstíny – růžová Roze Quartz a světle modrá Serenity. To se loni neopakovalo a roku 2017 vévodila svěží zelená Greneery.

Letos odborníci z Pantone vybrali velmi zajímavou a odstínem dramatickou barvu – Ultra Violet, přeloženo do češtiny doslova ultra fialová. Tato barva odkazuje na tajemství, mystiku, a uvnitřnění ale především na tajemství a nepoznané ve vesmíru, na nové objevy a na budoucnost. Symbolem ztvárnění barvy je nekonečná noční obloha, v níž lze mnohé ještě objevit.

Výběr barvy odborníků v Pantone není nikdy zcela náhodný. Každá barva souvisí nějak s událostmi ve světě a smýšlením i názory lidí. Ta letošní – Ultra Violet souvisí s osobitostí, originalitou, vynalézavost a vizionářským myšlením v mnoha oblastech tak, aby nás kladně inspirovala v myšlení, které nás nasměruje k budoucnosti.

Ultra Violet je barvička příjemně sytá, která v interiéru udělá krásnou atmosféru. A na bytových doplňcích a dekoracích bude zajímavým akcentem, který prodchne prostor kreativitou a individualitou v každém z nás.

Zdroj foto: Pixabay.com, Facebook.com; Pantone.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS