13/11
Co dělat, aby ručníky a osušky vydržely dlouho hebké?

Co dělat, aby ručníky a osušky vydržely dlouho hebké?

13. listopadu 2017 v 11.15 , Bytový textil

Jen zapřemýšlejte, kolikrát denně se utíráte do ručníku a jak rádi se po koupeli či sprše zachumláte do hebké osušky. Neměli byste na nich šetřit, protože mezi nekvalitními a dobrými ručníky je poměrně velký rozdíl, který poznáte už na první dotek. A aby tento rozdíl trval i nadále, musíte se o ně správně starat.

Spousta lidí vybírá ručníky a osušky primárně podle vzhledu. Ano, jak se budou hodit do vaší koupelny, je sice důležité, ale mělo by to být až druhořadé kritérium.

Velkou roli hraje gramáž

Bambusový ručník MAYA, foto: rodinnebaleni.czBambusový ručník MAYA, foto: rodinnebaleni.cz

Nejdůležitějším ukazatelem kvality ručníků a osušek je gramáž neboli měrná hmotnost. Vyjadřuje hmotnost jednoho čtverečného metru v gramech a čím je vyšší, tím lépe. Ručníky s vyšší gramáží jsou sice těžší, ale látka je kvalitnější. Pod slovem kvalitnější si v tomto případě představte pevnější, savější, tvarově stálejší, hebčí na omak a odolnější proti mechanickému poškození.

Pokud budete kupovat ručník v kamenné prodejně, můžete si ho osahat a snadno poznáte, zda by vám bylo příjemné se do něj utírat. Při nákupu přes e-shop se orientujte podle gramáže a hledejte hodnoty v rozmezí zhruba 420–450 g/m2. Pokud gramáž uvedená není, raději se poohlédněte jinde.

Dále už je vše ve vaší režii

Froté osušky Athéna, foto: rodinnebaleni.czFroté osušky Athéna, foto: rodinnebaleni.cz

I o ty nejdražší a nejlepší ručníky a osušky se musíte dobře starat, chcete-li, aby si zachovaly své vlastnosti. Před prvním použitím je doporučováno je vyprat, aby se povolila volná vlákna a ta ostatní naopak srazila a utáhla. Ručník se tím může trochu srazit, ale toho se nelekejte, jde o normální proces. Zhruba prvních šest praní se také můžete setkat se žmolkovatěním, to časem ustane.

Abyste zachovali hebkost, vyhněte se používání aviváže, která slepuje vlákna. Ručníky ani osušky nedávejte na topení, vlákna by se mohla polámat. S použitím sušičky není problém, žehlení se však úplně vyhněte. Využít se dají i rady našich babiček – například přidáním plátků citrónu do praní zajistíte svěžest. A co je lepšího než zachumlat se po horké koupeli do velké svěží a hebké osušky?

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS