2/11
Národní cenu za studentský design 2017 získala židle ze sena

Národní cenu za studentský design 2017 získala židle ze sena

2. listopadu 2017 v 00.00 , Design , Židle

Sponzorované odkazy:

V konci října 2017 proběhlo vyhlášení Národní ceny za studentský design 2017, v němž se soutěžilo v produktovém, industriálním a dopravním designu.

Letos to byl již dvacátýsedmý ročník. A akce měla nejen celorepublikový, ale i mezinárodní přesah. A konkurence byla velmi četná a tvrdá. Téměř dvojnásobná než byla na loňském ročníku akce.

Propojit vzhled, estetiku, reálnost produktu, jeho užitečnost, praktičnost a ergonomii není až tak jednoduché. A rozsah soutěže by široký a pojal v sobě povícero odvětví – od nábytku a skla s porcelánem, přes obuv, hračky a interiéry až po přístroje a industrální design.

O vítězích jednotlivých kategorií rozhodovaly tři na sobě nezávislé poroty (vysokoškolská porota pedagogů VŠ a Univerzit, středoškolská porota pedagogů SŠ a VOŠ a do třetice národní porota poskládaná z kurátorů muzeí, designérů a nezávislých expertů).

Jak již bylo řečeno, měla letos soutěž i mezinárodní přesah. A právě do mezinárodních vod zamířila Národní cena za studentský design 2017 Grand. Cenu získala ekologická židle alias stolička Jána Forgáče.

Student Slovenské technické univerzity v Bratislavě Ján Forgáč prezentoval svůj koncept 100% biodbouratelného sezení ve formě stoličky s jednoduchým a vše říkajícím pojmenováním Seno.

Ekologická stolička Seno je inspirována hornatou krajinou Slovenska a je určená pro krátkodobé sezení ve veřejných prostorách, kulturních centrech, galeriích, a dalších společenských prostorů. Můžete si ji však pořídit i domů.

Sedací část stoličky je vyrobena ze 100% biodbouratelného a recyklovatelného materiálu. Tím je sušená tráva a seno smíchané s celulózovým lepidlem. Směs je lisována za vysokého tlaku ve formě. Podstavec stoličky je vyroben z ohýbaného drátu a se sedací částí propojen důmyslně navrhnutým tvarovým spojem bez dalších přídavných součástek.

Konstrukce stoličky tak sestává jen ze dvou částí, jež propojuje napětí mezi drátem a deskou. Ergonomie stoličky vyhovuje cca 20 minutovému sezení. Sedět lze variabilně podélně (jako na koni) i na šířku (klasicky), přičemž každý ze způsobů ulevuje kostře člověka jinak.

Jednoduchá manipulace se stoličkou je dána její nízkou hmotností a navíc je židlička stohovatelná. Provedení nechává vyniknout inovativní materiál.

Co na ni říkáte?

Zdroj foto: Studentskydesign.cz

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS