27/7
Pelmety: byly, jsou a budou…

Pelmety: byly, jsou a budou…

27. července 2017 v 00.00 , Bytové doplňky , Bytový textil , Design , Kuchyně , Ložnice , Obývací pokoje

Sponzorované odkazy:

Byly nezbytným textilním doplňkem interiéru, potažmo oken a často i dveří. Mají stále místo v současnosti? Ano, mají. Pelmety byly, jsou a budou…

Jsou to textilní ozdoby nad okny i dveřmi, ze záclonoviny či jiné látky, korespondující se záclonami či závěsy, nebo jinými dekoračními textiliemi v daném interiéru, případně tyto textilie v kontrastu barev doplňující.

Mohlo by se zdát, že tenhle styl už je minulostí a je staromódním. Rádoby anglický styl zdobení interiéru, především oken. Ale chyba lávky, pelmety stále frčí, a možná více nežli dříve. Dnešní závěsoviny, záclony, potažmo pelmety jsou vymakanější, protože jsou často již nařaseny stylově do rovnoměrných skladů, a tak s jejich instalací v interiéru ubývá hodně práce.

Zdroj foto: BlinsonOnline/Flickr.comZdroj foto: BlinsonOnline/Flickr.com

Při využití pelmet ve vašem příbytku a ladění interiéru je důležité vybrat vhodný typ pelmetu, látky i barvy tak aby souzněl designově s daným interiérem. Samotné zavěšení téhle šik ozdoby není nic složitého. Především díky dnešní době. Již řasené pelmety se lehce instalují. Dle zakončení se buď navlékají na klasickou garnyži a takzvaně ji „oblečou“, anebo se zavěšují na kolejničky, háčky, či navazují mašličkami a stuhami na závěsové tyče.

Zdroj foto: Eltpics/Flickr.comZdroj foto: Eltpics/Flickr.com

Dnes jsou nabízeny přímo již univerzální a hotové pelmety, které jsou opatřeny háčky, stuhami, anebo suchými zipy a lze je lehce přidat ke stávajícím textiliím a dozdobit okno či dveře. Díky řasení pak lze rozměrově celý doplněk doladit s rozměry tyče, garnyže i okna či dveří samotných. Pozor jen na hrany oken a dveří, není moc estetické, je li vše příliš těsně u sebe. Pelmety mají působit vzdušně, ať již jsou designově (nebo barevně) laděny jakkoli.

Zdroj foto: EmilyMay/Flickr.comZdroj foto: EmilyMay/Flickr.com

Boomem současné doby jsou především moderní a nepříliš zdobné pelmety, hladké a často bez záhybů. Mnohdy zcela nahrazují ostatní textilie v okně, přičemž jsou jednoduchým a efektním prvkem okna, dveří a interiéru. Designově dnes frčí ty v geometrických nebo abstraktních vzorech. Tyto pelmety nejsou barevně kontrastní, ale sladěny s daným prostorem, závěsem, nebo záclonkou. Ovšem je zcela na vás, jak pelmety v interiéru pojmete. Fantazii a řešení se meze nekladou. A to nejen řasením, ale i barvitostí či vzorem.

Perfektně v interiéru působí pelmety z textilií, (ale i jen barev a vzorů), jež se opakují v interiéru coby pelmety na okně i dveřích, ve formě polštářků, přehozů, čalounění židlí, pohovky a křesla, předložek, nebo jiných dekorací – váz, sošek, stínítek lamp, taburetek, barvy stolečků a polic, nebo i barev a vzorků tapety, či prostírání a stolních textilií.

Úvodní foto: BlinsonOnline/Flic­kr.com

Autor: Pavla Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS