2/5
Je libo papírový nábytek?

Je libo papírový nábytek?

2. května 2017 v 00.00 , Design , Křesla a sedací soupravy , Ložnice , Nábytek , Stoly a stolky , Židle

Sponzorované odkazy:

Ano, čtete správně! Nábytek z papíru je dneska velkou módou a novodobým boomem lehkého a vcelku i levného nábytku.

Vyrábí se z kvalitních papírových kartonů/lepenky za pomoci vymakané technologie vrstvení a skládání. Díky tomu je zcela srovnatelný s jinými kousky nábytku – z plastu, dřeva, kovu. Jeho podstata tkví ve velmi nízké hmotnosti a rovněž v ekologickém aspektu, když se takto zrecykluje již využitý papír a nábytek je po svém využití také znovu recyklovatelný.

A tak toužíte li po neobvyklém a neotřelém designu a vybavení vašeho příbytku, jděte do něj! Navíc s papírovým nábytkem často ušetříte dost nemalé sumy, které byste vydali za nábytek z jiného materiálu. Což je jistě vítaná zpráva pro ty, kdo začínají a potřebují vybavení svého bydlení.

Ovšem ne vždy nízká cena je pravidlem. Některé designové kousky a technologie vycházejí i s kartonem cenově srovnatelně, i výše než nábytek z jiných materiálů. Slyší však na něj vesměs ekologicky založení lidé, kterým není lhostejné životní prostředí a recyklace námi vyprodukovaných odpadů.

Papírový nábytek má tu devizu, že si jej můžete často barevně přizpůsobit prostým výběrem nátěru či jen laku a dát mu svoji osobitou „fazónu“ a styl. Tedy vyladit si jej dle potřeby i interiéru a prostoru, do nějž jej zakomponujete.

Některé kousky nábytku mají stavebnicový charakter a lze si je variabilně poskládat (například některé police, regály, atp.). A to je další možnost a deviza, jíž lze v příbytku flexibilně využít a vystavět si ten svůj originál, který jiní nemají. A tak se stane vás papírový nábytek neobvyklý hned dvakrát – materiálem, povahou zpracování (nalakování a nabarvení) i stylem uspořádání.

Naopak jiné kartonové nábytkové vybavení je hotovými kusy. Nutno podotknout, že velmi sofistikovanými a krásnými, ryze ekologickými kousky.

židle Wiggle Side Chair, výtvor Franka Owena Gehryhožidle Wiggle Side Chair, výtvor Franka Owena Gehryho

Papírový nábytek však není žádnou novinkou dneška. Již roku 1972 byl stvořen první kousek nábytku z papíru, coby předchůdce dnešních papírových skvostů. Byla jím kartonová židle Franka Owena Gehryho s názvem Wiggle Side Chair. Ve své době způsobila poprask mezi návrháři a hned se stala doslova ikonou designu.

Zdroj foto: Pinterest.com; Facebook.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS