17/4
Posaďte se prosím!

Posaďte se prosím!

17. dubna 2017 v 00.00 , Design , Kuchyně , Ložnice , Obývací pokoje , Židle

Sponzorované odkazy:

Správně a dobře si sednout k práci i odpočinku, je stěžejní. Dobře a pohodlně sedět pomáhá nejen k lepšímu zdraví, ale i duševní pohodě. Víte jak si správně vybrat židli?

Současný trh nás bombarduje nepřeberným množstvím produktů, a ani u židlí to není výjimka.

Ale která je ta správná?

  • židle bez ostrých hran – opěradla i sedáku
  • s dostatečně vysokým opěradlem
  • s pohodlným sedákem
  • se standardní a vhodnou výškou nožek tak, abychom při sedu neměli nohy ve vzduchu, anebo naopak neseděli přikrčení a s nohama ohnutýma v nevhodném úhlu
  • mimo jídelní a kuchyňské židle, by pro relax by měla mít židlička i opěrky na ruce
  • pro práci je vhodná kancelářská židle, s měnitelnou výškou sedu, s vysokou opěrkou zad (ideálně i opěrkou krku)
  • vždy by měla mít každá židle vodorovný sedák

Sedavé zaměstnání a vůbec nadmíra sezení člověku nesvědčí – trpí páteř, klouby, dýchání, pánev i trávicí systém. U počítače i oči a krční svaly s ramenními. Proto bychom, když už máme na výběr (v práci to asi moc neplatí) měli vybírat posezení domů s rozmyslem a důkladně.

Pokud lze, vždy si židli vyzkoušet, proměřit co vám vyhovuje od výšky sedáku, přes délku nožek židle, až po to, jak vysoké opěradlo bude pro vás optimální. A až poté řešit design a styl židle. Nebo naopak – vybrat dle designu a stylu několik variant a poté si probrat, která odpovídá vašim podmínkám, postavě i účelu. Pokud se nejedná přímo o jídelní židli, a chceme na ní sedět a něco dělat – psát, praktikovat ruční práce, atp., volte židli bez opěradel na ruce, u práce by vám překážely.

Pokud je nákup židlí určen pro celou rodinu a osoby s různou postavou, je dobré zvážit preference a postavu všech, a najít správný kompromis vyhovující všem. Pro děti doporučujeme vždy dětskou židli, buď s vysokýma nohama, anebo židličky v setu se stolkem.

Výběr pěkných, funkčních, praktických a přitom designových židliček je mnoho. Vybere si jistě každý tu svoji židli – dle stylu, barvy, materiálu i účelu. Pozor na zrádné nečalouněné židle, jsou sice pěkné na pohled a skvěle se udržují, ale mějte na paměti, že je k nim nutno pořídit textilní sedák, aby vás nebolely hýždě a pánev díky tvrdému sedáku, a také abyste se na něj nelepili. Totéž platí i čalouněných kožených a koženkových židlí i židlí z eko kůže.

Zdroj foto: Pixabay.com

Autor: Pavla Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS