9/10
Jak vybrat troubu?

Jak vybrat troubu?

9. října 2016 v 20.00 , Domácí spotřebiče

Sponzorované odkazy:

Kuchyně má v bytě svůj jasný význam a pokud ji nechcete mít pouze pro okrasu, neobejdete se bez příslušného vybavení a nejrůznějších vymožeností, díky kterým uvaříte a upečete vynikající pokrmy pro své nejbližší. Základním vybavením kuchyně je především trouba, jež dokáže s potravinami doslova zázraky. Aby ovšem pochutiny voněly, křupaly a byly lahodné na první skousnutí, měla by být trouba kvalitní. Víte, jak vhodnou troubu vybrat? Máme pro vás pár skvělých triků a tipů, díky kterým seženete tu nejlepší troubu, co vám vydrží dlouhé roky a stále bude péct jako nová.

Plyn nebo elektrika?

Základní otázkou je volba mezi plynem a elektrikou. Obojí má svá pro a proti a záleží pouze na vás, čemu ve výsledku dáte přednost. Plynové trouby jsou zastaralejší a na trhu se již nevyskytují tolik, jako ty elektrické. Jejich obsluha je snadná, nicméně plynovou troubu je třeba předehřívat, čímž plýtváte energií a také musíte myslet na fakt, že plynová trouba vede teplo spodem, čili nehřeje rovnoměrně a tím pádem může docházet k nekvalitnímu pečení. Výhodou je však chutnost propečení, neboť maso a jiné pokrmy nejsou vysušené, ale naopak vláčné, šťavnaté a velmi lahodné. Elektrických trub je na trhu nespočet a vybrat si můžete z levnějších i luxusních variant. Nemusíte je předehřívat, čímž šetříte peníze i čas a vzhledem k tomu, že dovedou vést teplo rovnoměrně, koláč nebude na jedné straně spálený a zároveň na druhé nedopečený.

Trouba samostatná či kombinovaná?

Další dilema nastane v případě řešení samostatnosti nebo kombinovatelnosti. Samostatnou troubu můžete umístit naprosto kamkoliv do prostoru kuchyně, čímž umožníte do budoucnosti rekonstrukci. Kombinované trouby jsou propojen se sporákem, který pak vlastní display ovládající nejenom sporák, ale také troubu. Kombinované trouby jsou zpravidla ty elektrické a kromě společného ovládání jsou i méně náročné na údržbu a případné opravy.

Autor: Leon BrocardAutor: Leon Brocard

Cena versus výkon

Je v celku přirozené, že si chcete pořídit co nejlevnější spotřebič, nicméně v tomto případě se nevyplatí příliš šetřit. Čím levnější trouba totiž neznamená levnější provoz, ba naopak. Dražší produkty mají regulovatelný výkon a šetří energii, čímž značně šetří vaše finance. S koupí dražší trouby tak ve finále uspoříte tisíce korun na spotřebě a navíc si pořídíte reprezentativnější kousek do vaší moderní kuchyně.

Nepodceňte čištění

Každý domácí spotřebič je třeba čas od času také čistit, proto byste neměli podcenit ani čistící systém trouby. Zde existují tři typy, které mají rozhodně svůj smysl. Nejznámější je pyrolytický systém čištění, kdy zvýšením teploty v troubě dochází k vypálení nečistit a zbytků jídla. Další způsob je katalytický, kdy je vnitřek trouby pokryt speciálním materiálem, který v případě delší doby pečení začne z povrchu odstraňovat špínu, zbylý tuk a další nečistoty. Pak je zde ještě Aqua Clean, který pomocí nádoby s vodou uvnitř trouby čistí nečistoty párou o velmi vysoké teplotě.

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS