22/6
Vybíráme koberec do chodby

Vybíráme koberec do chodby

22. června 2016 v 21.15 , Předsíň

Podlaha na chodbě je jedno z prvních věcí, které při příchodu domů vidíme my i naše návštěvy. Proto je první dojem důležitý a výběr podlahové krytiny by se neměl rozhodně podcenit. Jednou z možností je zvolit koberce nebo běhouny do chodby. Ten ovšem musí splňovat určitá kritéria. Jaká kritéria to jsou, se dočtete v našem článku.

Chodba dělá dojem

Chodba je první místnost, kterou vidíme první po příchodu z práce domů. A vidíme ji nejen my, ale i všechny návštěvy, které k nám domů přijdou. A jak se říká, první pohled dělá dojem a proto se nesmí výběr podlahové krytiny podcenit. Podlahová krytina musí být nejen reprezentativní, ale také vysoce odolná a musí zapadat do celkové koncepce interiéru.

Jelikož je chodba určená k odkládání bot, kabátů a deštníků měla by být vůči tomu všemu odolná. Musí zvládnout kamínky v botách, špinavé podrážky, drápky domácích mazlíčků a jejich ťapky, také kolečka od kočárku nebo horského kola. Základem je tak vysoká odolnost a snadná a jednoduchá údržba.

Zkuste to se zátěžovým kobercem

Požadovanou odolnost, kterou vyžaduje podlaha v chodbě, splňují zátěžové koberce. Zátěžové koberce je možné položit v prostorech s vysokou mírou provozu. Jejich odolnost je tak vysoká, že nedojde k rychlému zničení, poškození nebo opotřebení.

Díky těmto vlastnostem se využívá v kancelářích, hotelech, restauracích, školách nebo obchodech. Ovšem není to jejich jediné využití, lze je také položit v domácnostech, zvláště v prostorách jako jsou chodby, vstupní haly nebo předsíně.

V domácnosti se také osvědčily koberce běhouny, které se dají snadno vyčistit a navíc se vyrábějí v různých barevných kombinacích, vzorech a provedení. Jsou tak jedním z bytových doplňků, které dokáží váš interiér zútulnit nebo oživit.

Vlastnosti zátěžových koberců:

  • dlouhá životnost
  • vysoká odolnost
  • stálobarevnost
  • odolnost proti mechanickému opotřebení
  • odolnost vůči nečistotám a skvrnám

Jak poznat kvalitní zátěžový koberec?

Při výběru vhodného zátěžového koberce do vaší chodby je potřeb dbát na konkrétní kritéria, která vypovídají o kvalitě zátěžového koberce. Hlavní je sledovat údaje o kvalitě a struktuře materiálu, ze kterého je koberec vyrobený. Doporučujeme se tak zaměřit na:

  • gramáž
  • hustotu vpichu
  • výšku kobercového vlasu
  • druhy materiálu
  • druh podkladu

Konkrétně gramáž koberce vypovídá o tom, jaké množství materiálu je použito na 1 m2. Díky tomuto údaji lze rozpoznat kvalitu zátěžového koberce. Obecně platí, že čím je gramáž vyšší, tím je koberec kvalitnější. Stejná úměra platí také u dalšího kritéria, a to hustoty vpichu.

Rozhodujícím materiálem je také samotný použitý materiál. Ten určuje životnost koberce a zároveň také jeho údržbu. Mezi nejkvalitnější a nejdražší koberce se řadí zátěžové koberce z přírodních materiálů jako je vlna. Méně kvalitní jsou pak koberce z umělých materiálů jako vlákna polyamidová nebo polypropylenová. Ideální je pak kombinace obou těchto materiálů.

Co se tedy týče koberců do chodby. rozhodně je nemusíte zatracovat, ale musíte si vybrat správně a zvolit kvalitní výrobek, který vydrží vysokou zátěž, nečistoty i mechanické poničení a zároveň bude jeho snadná údržba. To vše splňují jak zátěžové koberce tak běhouny.

Děkujeme za informace společnosti Koberce HIT – podlahy Rokycany

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS