15/6
Jak vybrat vhodné bezpečnostní dveře?

Jak vybrat vhodné bezpečnostní dveře?

15. června 2016 v 00.00 , Byty , Design , Domy , Stavba a rekonstrukce

Sponzorované odkazy:

Možná se v nabídce současného trhu s bezpečnostními dveřmi tak trochu ztrácíte. Váháte, jste nerozhodní, nebo nevíte, co vybrat. A chcete vybrat tak, aby to byly dveře správné a vhodné.

Výběr bezpečnostních dveří není radno podceňovat. Co vzít v potaz a nač se zaměřit? Poradíme vám.

Ať už vyberete jakékoli dveře, dnes by každá domácnost měla mít bydlení pojištěno. Pojistěte si bydlení proti krádeži. Kvalitní pojistka se solidně sjednanými podmínkami hodně pomůže v případě čehokoli.

Volte správnou bezpečnostní třídu

Bezpečnostní třída vychází z norem ČSN EN 1627 až ČSN EN 1630 a dveře jsou dle nich a bezpečnostních prvků, které obsahují rozlišeny a zařazeny do šesti bezpečnostních tříd. Dle výše splňované třídy se odvíjí i cena bezpečnostních dveří. Ideální je vybírat z třídy 3, 4 a výše. Vyšší v případech, kdy jste sběratelé, máte doma cenné obrazy, mince, známky či nějaké starožitnosti. Jinak bohatě stačí třetí a čtvrtá třída. Od roku 2012 se pro bezpečnostní třídu využívá zkratka RC, když stupeň bezpečnostní třídy (RC) je zde určen tím, co vydrží bezpečnostní prvky dveří v případě pokusu o vniknutí.

Zjistěte si solidnost firmy a dodavatele dveří

A než vůbec začnete s výběrem dveří, prvotně si zjistěte, jak je firma kam se obracíte solidní a důvěryhodná. Napoví vám recenze na internetu, náhled do obchodního rejstříku, případně známí co mají s firmou zkušenost. Dobrým ukazatelem jsou pobočky a více míst kde firma funguje. Ukazuje to na expanzi a dobré obchodování a podnikání. To vše má váhu po odběru dveří a u záručního a pozáručního servisu. Proto je dobré, aby firma nebyla příliš daleko od vašeho bydliště.

Kvalitní a vhodný materiál

Správný, vhodný a kvalitní materiál je alfou a omegou trvanlivosti dveří. I když jsou IN hlavně dřevěné a překližkové materiály, nejlepší jsou dveře z pozinkovaného plechu s pevným ocelovým jádrem. Plech totiž nijak nereaguje na vlhkost a teplotní výkyvy. Navíc je překonání plechu pro narušitele složitější. A dnes jsou takové dveře designově velmi pěkné, jelikož se natavují na povrch kvalitní fólie v mnoha variacích dřevěného dekoru. Ty mají navíc tu výhodu, že jsou trvanlivé – odolné proti mechanickému poškození, a se snadnou údržbou.

Nejen dveře, ale ideálně také zárubně

I zárubně lze ve shodném dekoru jakou má folie pozinkovaných dveří pořídit. A určitě je dobrým krokem zárubně vždy pořídit spolu s bezpečnostními dveřmi. Jen tak máte jistotu 100% zabezpečení a těsnění dveří.

Bezpečnostní prvky

Každé bezpečnostní dveře mají bezpečnostní prvky. Jaké?

  • pevný ocelový skelet dveří
  • precizní zamykání a cylindrická vložka odolná odvrtání a vyhmatání planžetou (i vložky se dělí dle bezpečnostní třídy, ideálně volte čtvrtý stupeň)
  • jistící čepy
  • kvalitní kování
  • konstrukce celokovová a dvouplášťová
  • příčné a vodorovné výztuhy
  • vnitřní výplň dveří s tepelně a zvukově izolační vložkou

A co něco navíc?

Pokud chcete větší komfort, lze využít možnosti sjednocení klíčů, pořízení omezovače otevírání, nebo elektronické zabezpečení.

A nakonec to hlavní – cena!

Cena kvalitních bezpečnostních dveří není nízká. Počítejte desítky tisíc – od deseti až po třeba čtyřicet tisíc korun. To je dáno stupněm zabezpečení, materiálem a bezpečnostními prvky.

Zdroj foto: Facebook.com

Autor: Pavla Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS