1/6
Vybíráme lednici – jak na to?

Vybíráme lednici – jak na to?

1. června 2016 v 00.00 , Domácí spotřebiče

Sponzorované odkazy:

Lednička, mraznička – pojmy v současnosti zcela běžné. Tyto spotřebiče jsou dnes běžnou součástí vybavení našich domácností. Ale když ji poprvé pořizujeme, nebo stará dosloužila a hledáme novou, jak si vybrat tu správnou dobrou a ekonomickou?

Aby byl provoz opravdu optimální, lednice kvalitní, a vy si ji užili dlouhé roky bez problémů, je důležité sledovat hned několik parametrů a kritérií.

Energetická třída

Ideálně třída A +++, dobrá ještě je A++, a kompromisem pak A bez pluska. O písmenu B či C vůbec neuvažujte. Tyto lednice a mrazáky na trhu EU od roku 2010 nemají co dělat. Předpokladem kvalitní nabídky obchodu je, že je vůbec nebude nabízet. Lednice totiž patří mezi největší žrouty energie, proto je tento parametr velmi důležitý. Energetická náročnost spotřebiče má vliv na dlouhodobé náklady náklady celé domácnosti, proto ji nepodceňujte.

A energetickou náročnost spotřebiče poznáte z energetického štítku. Ten má dnes každá lednice. A jestli ne, není hodna vaší pozornosti – a s ní ani daný ochod který lednici nabízí. Energetický štítek ukazuje, jakou účinnost spotřebič má, v našem případě ideálně A+++. Tyto lednice i mrazničky mají až o čtvrtinu nižší spotřebu, než ty s označením A. Mimoto z energetického štítku vyčtete často také jak hlučný spotřebič je, něco o roční spotřebě energie a objemu, který nabízí k využití.

Zdroj foto: babe/Flickr.comZdroj foto: babe/Flickr.com

Klimatická třída

Druhý parametr, který je podstatný. Díky klimatické třídě zjistíte, co můžete od lednice či mrazničky očekávat ohledně chlazení a mrazení. Na tom de facto tkví podstata lednic a mrazáků. Efektivita klimatické třídy ovšem stojí také na správném a vhodném umístění. Tedy dále ode zdi, s mezerou mezi dalším vybavením a v prostoru s optimální teplotou. A to právě udává klimatická třída. Ideální tedy je, vědět již při výběru, kam chcete spotřebič umístit.

Klimatické třídy pro chladící a mrazící techniku domácností jsou čtyři

  • SN s teplotou okolí +10 až +32 °C
  • N při teplotě okolí +16 až +32 °C
  • ST s teplotou okolí +18 až +38 °C
  • T za teploty okolí +18 až +43 °C

Pro kuchyni je optimální T, a třeba pro sklep či chladnou spižírnu SN.

Objem, který potřebujete

Objem, který udává výrobce lednice, či mrazáku berte s rezervou. Proč? Jelikož v něm je brán vnitřní prostor bez poliček a přepážek, které velmi často k nemilému překvapení uživatelů razantně objem spotřebiče sníží.

Umístění, šíře a hloubka spotřebiče

Již bylo zmíněno, že lednice musí stát na správném a vhodném místě. Neměla by tedy stát u spotřebičů, které vydávají teplo – u sporáku, trouby, sušičky, nebo pračky. Toto je důležité z důvodu zbytečného navyšování spotřeby energie lednice, když teplotou okolí roste spotřeba jak mrazáku, tak lednice. A když už nemáte jinou volbu, volte větší mezeru mezi spotřebiči. Nebo lednici ustavte samostatně mimo řadu těchto pomocníků. I proudění vzduchu okolo spotřebiče zde hraje roli.

Zdroj foto: MelissaO´Donohue/Flickr.comZdroj foto: MelissaO´Donohue/Flickr.com

Další drobnosti

Zvažte také, co vše z vnitřního vybavení lednice a mrazáku budete při ukládání potravin potřebovat a vůbec využijete. Některá má k dobru šuplíky na zeleninu a ovoce, nebo extra zásuvky s nulovou zónou (zajišťující jejich čerstvost a trvanlivost) , výškově stavitelné poličky, zasouvací plastové přihrádky pro skladování potravin odděleně, speciální držáky láhví, apod.

Většina kupujících dnes volí kombinovanou lednici s mrazákem. A tím se stává tento spotřebič tím největším v celé domácnosti. A proto potřebuje i nejvíce místa.

Možností je mnoho, nabídka široká. Ale pečlivý výběr se vám vyplatí a vrátí ve výkonu i energiích spotřebiče. Tak dobře sami zvažte, co vyhovuje nejvíce vám.

Zdroj foto: RichardKellan­d/Flickr.com

Autor: Pavla Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS