27/4
Umíte pečovat o své šperky?

Umíte pečovat o své šperky?

27. dubna 2016 v 23.30 , Bytové doplňky , Design

Víte, že správným skladováním a péčí o své šperky můžete prodloužit jejich životnost? Pořídili jste si dražší prstýnek nebo náhrdelník a chcete, aby vám co nejdéle vydržel jako nový? Pročtěte si několik základních pravidel, jak své drahocenné kousky uložit a čeho se vyvarovat, aby například k černání náchylné šperky ze stříbra neztrácely lesk a nepůsobily zašle.

Však to dobře znáte. Jdete mýt nádobí, tak si stáhnete z prsteníčku snubní prsten a odložíte ho, kam se to zrovna hodí, a pak ho nemůžete najít. Ráno se chystáte do práce a z mističky na nočním stolku lovíte dvě stejné náušnice. Večer máte naplánovanou party, kam si chcete vzít svůj oblíbený řetízek, jenže vymotat ho z chumlu dalších náhrdelníků vás stojí spoustu času, nervů a energie. Navíc si jednoho dne všimnete, že ten krásný diamant v zásnubním prstýnku, za který váš muž utratil dva měsíční platy, je poškrábaný. Že vlastně všechny šperky ztrácí svůj třpyt a vypadají ošoupaně a odřeně.

Pár dobrých rad

  • Ukládejte šperky do originální krabičky, ve které jste je koupili. Zaručíte tak, že se jednotlivé kousky nebudou dotýkat, navzájem odírat a zamotávat.
  • Pokud máte doma malé zlatnictví, zvažte koupi šperkovnice s přihrádkami vyloženými měkkým materiálem – prstýnky, náušnice, náramky i náhrdelníky se pak budou vybírat a vyhledávat jedna báseň.
  • V poslední době oblíbené stojánky ve formě ruky na prsteny či stromu na náušnice používejte pouze na bižuterii. Drahým kovům opravdu příliš nesvědčí.
  • Pokud si potřebujete odložit snubní prstýnek mimo domov, rozhodně ho nevkládejte do peněženky mezi mince. Noste u sebe připravené malé igelitové sáčky nebo použijte na zabalení šperku papírový kapesník.
  • Vlastníte-li opravdu drahý kousek, nejlépe mu bude v sametem vystlané originální krabičce v bezpečnostním sej­fu.
  • Správné skladování, půlka úspěchu

Vhodným skladováním zaručíte to, že se šperky nebudou navzájem odírat a že budou na suchém a neosvětleném místě (vlhkost ani přímý sluneční svit jim dlouhodobě dobře nedělají). Vždyť třeba stříbrné šperky se tak snadno poškrábou, perly ošoupají a kamínky vyviklají. Při správném ukládání a dodržování pár jednoduchých pravidel však nikdo nepozná, že například svůj zásnubní prsten nosíte již drahně let, protože pořád bude vypadat stejně skvěle, jako když jste ho poprvé navlékli.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS