20/4
Bydlení a proměny po koupi

Bydlení a proměny po koupi

20. dubna 2016 v 20.00 , Byty , Design , Koupelny , Kuchyně , Stavba a rekonstrukce

Sponzorované odkazy:

Pořídili jste si svůj byteček či domeček, a chcete v něm mít vše dle svého? Co je preferencí u můžu a co u žen? A které části bytu či domu se nejvíce rekonstruují?

Cirka polovina Čechů si v pořízeném bytě nebo domě něco změní, nejvíce jsou upravovány koupelny. K nějakým razantním rekonstrukcím a prostorové dispoziční změně však přistoupí asi jen desetina novopečených majitelů nemovitostí.

Běžné úpravy

Nejběžnějšími úpravami obecně je řešení místa pro vestavné skříně, vytvoření nových či úprava stávajících prostorů pro uskladnění nejen oblečení, ale i dalších pro domácnost nezbytných věcí. A také se hodně řeší instalace posuvných dveří, nebo druhá toaleta či světlovody.

Zdroj foto: Sasha/Flickr.comZdroj foto: Sasha/Flickr.com

Nejvíce upravovaný prostor

A tím úplně nejvíce upravovaným prostorem je koupelna. Mění se její uspořádání, vana (většinou se jde z klasické na rohovou), nebo se vana zcela zruší a vymění za sprchový kout, případně se k vaně sprchový kout do uspořádání koupelny přidává. Zajímavým faktem je, že vanu preferují spíše ženy a sprchový kout zase pro změnu muži. Ideálním stavem (a kompromisem) tedy je mít obojí.

Před faktickým bydlením

Po koupi domu či bytu se tyto úpravy realizují ještě před nastěhováním nových majitelů. Po koupelnách je nejčastější další změnou úprava rozmístění elektrických zásuvek. Je to trend doby, který odpovídá jednotlivým vizím majitelů o umístění jak kuchyňských spotřebičů a svítidel, tak televizorů či počítačů. Obdobně je tomu u přeložení rozvodů vody v kuchyňském koutě či kuchyni.

Zdroj foto: Sasha1/Flickr.comZdroj foto: Sasha1/Flickr.com

Další populární změnou je spojování místností tak, aby vznikl velký centrální prostor bytu. Změny dispozic obvykle řeší lidé, kteří zakoupili bytovou jednotku ve vyšších patrech. Je zde znát dvojí trend změn – přizpůsobení bydlení tomu původnímu a z dětství, či naopak bydlení úplně jiné než stávající.

Pokud jsou to byty ve vyšším patře, střešní byty, nebo naopak přízemní bytové jednotky, objevují se i změny typu přidaných vířivek či bazén. Jelikož přízemní byt mívá v dnešní době často předzahrádku, lze to řešit instalací venku – mimo stěny bytu. U domu tyto problémy odpadají, vířivka se instaluje do koupelny, či technické nebo jiné samostatné místnosti, a bazén mimo dům – na zahradu.

Zdroj foto: Anette/Flickr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS