17/7
Jak vybrat sedací soupravu, aby netrpěl interiér ani peněženka?

Jak vybrat sedací soupravu, aby netrpěl interiér ani peněženka?

17. července 2015 v 15.00 , Byty , Design , Domy , Nábytek

Nedůležitějším kusem nábytku v obývacím pokoji je bezesporu sedací souprava. I proto není její výběr tak snadný, jako by se mohlo na první pohled zdát. Musíte zvolit správný tvar, materiál i design, důležitý je i odpovídající úložný prostor. Obývací pokoj navíc neslouží jen k odpočinku a scházení se rodiny. Mnohdy to totiž bývá jediná část bytu, kterou vidí vaše návštěva. Rozhodně by tedy měl působit reprezentativně – a to v čele s pěknou sedací soupravou. Jak ji vybrat?

Nejdříve si zvolte pro sedačku vhodné umístění, od toho se pak bude odvíjet její velikost. Pokud máte dostatečně prostorný obývací pokoj, zapomeňte na klasické přirážení sedací soupravy ke zdi. Mnohem modernější a opticky zajímavější je umístit ji do prostoru. Díky tomu získáte místo, kde si budete moci příjemně posedět s přáteli.

Myslete na využití sedačky

Nesnažte se ale být moderní příliš – a to hlavně při výběru tvaru sedačky. V první řadě jde o její praktičnost, tedy aby se vám na ní dobře sedělo i lenošilo. Sedací část by proto měla být dostatečně hluboká. Když už jsme u té praktičnosti – klasikou jsou rozkládací sedací soupravy . Využívají se především v případech, že u vás přespí návštěva, mají ale i řadu dalších možností. Jsou například výborné pro lenošení u televize ve dvou, hrát si na nich mohou i děti, které díky tomu nemusí sedět na studené zemi. Rozkládací sedací souprava navíc může sloužit jako provizorní řešení, pokud si byt teprve zařizujete, ložnici si necháváte na konec a zatím nemáte kde spát. Je vhodná i pro případ, že máte malý byt a chcete svým dětem dopřát soukromí ve vlastním pokojíčku. Večer stačí sedačku rozložit a z obýváku se během okamžiku stane ložnice. Prostor kolem takové sedačky ale nechte volný, abyste každý večer nemuseli zbytečně stěhovat spoustu nábytku.

Kam umístit rohovou sedací soupravu?, autor: DoriaKam umístit rohovou sedací soupravu?, autor: Doria

Rohové soupravy jsou hit

Na oblibě v poslední době získávají rohové rozkládací sedací soupravy . Nejen, že jsou moderní a dobře vypadají, zároveň v obývacím pokoji ušetří spoustu místa. Ale i pro rohovou sedačku platí to, co pro sedačku klasickou – jestliže vám to interiér umožní, umístěte ji do prostoru. Barvu sedací soupravy vybírejte tak, aby ladila s interiérem obývacího pokoje. Sázkou na jistotu jsou přírodní tlumené barvy. Jestliže naopak zvolíte výraznou barvu sedačky, další doplňky si pořiďte v jemných barvách. Jinak by se mohlo stát, že by váš obývací pokoj působil spíše jako cirkus.

Výběr materiálu si dobře promyslete

Co se týče materiálu, přizpůsobte ho svému životnímu stylu. Pokud máte děti, rozhodně si vyberte dobře omyvatelný povrch. Jestliže máte psa, volte takový povrch, který snadno vysajete a vyčistíte. Velmi dobrým pomocníkem je impregnace – díky ní nejen prodloužíte životnost celé sedačky, ale zároveň můžete zabránit jejímu poškození.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS