3/1
Jak snadno vybrat vhodnou a dobrou podlahu?

Jak snadno vybrat vhodnou a dobrou podlahu?

3. ledna 2016 v 23.15 , Byty , Design , Domy

Právě řešíte problém s podlahou ve svém příbytku? Chtěli byste jinou, novu a lepší než je ta stávající? Tak právě vám patří naše další řádky!

Podlaha je jedno či vícevrstvá plocha tvořící svrchní část zemního prostoru, po němž doma chodíte. Měla by být konstruována tak, aby co nejvíce vyhovovala všem bezpečnostním aspektům (požárním, hygienickým, atp.) a byla zároveň co nejvíce odolná a maximálně odzvučená, čili co nejvíce nehlučná při každém vašem pohybu po ní.

podlaha Wood Powder NB 300 Lindurapodlaha Wood Powder NB 300 Lindura

A z jakých vrstev se podlaha skládá?

  • Podkladní vrstvu tvoří podkladní beton anebo nosná částí stropní konstrukce (u podlahy v patrech).
  • Další – vyrovnávací vrstva, je důležitá pro odbourání všech nerovností na podkladové vrstvě.
  • Třetí vrstvou je izolační, složená ze zvukové, tepelné a vodězamezující čás­ti.
  • Nad ní je roznášecí vrstva, která pomáhá rozprostřít (roznášet) užitné zatížení podlahy na větší plochu podkladu.
  • Následuje nášlapná vrstva, která tvoří ten úplně svrchní povrch celé této podlahové konstrukce, tedy tu, po níž doma chodíte a o níž to celé je – když si nyní novou, vhodnější nebo lepší podlahu sami vybíráte.

Jak správně vybrat podlahu?

Právě vaše podlahy by měly odpovídat v různé míře výše zmíněným aspektům. Vždy přitom přihlédněte k interiéru a místnosti, do nějž podlahu pořizujete. Zvažte časovou náročnost údržby a ošetřování, choulostivost či odolnost podlahy, vhodnost daného typu pro všechny obyvatele příbytku (dvounohé i zvířecí) a samozřejmě přihlédněte i k vašim finančním možnostem, přičemž ale mějte na paměti, že ta nejlevnější varianta nemusí být vždy tou nejlepší.

dřevěná podlaha Dub živý cappucinodřevěná podlaha Dub živý cappucino

Dlažba a keramika

Podlaha tvořená dlažbou či keramikou patří do prostorů jako jsou toaleta, koupelna, předsíň a hala, balkon a terasa, kuchyně, nebo úklidové a sklepní prostory (prádelna, technická místnost, atp.). Je totiž nejen praktická, časově nenáročná a jednoduchá na údržbu, ale také voděodolná. Je rovněž silně odolná proti poškození, stálobarevná a tepelně vodivá, což lze velmi dobře využít v případě podlahového topení. K nevýhodám patří tvrdost a chlad, které nedělají nohám a chodidlům člověka příliš dobře.

Podlaha z korku

Korek je v současnosti velmi moderní a ekologickou variantou podlahy s perfektními tepelně-izolačním vlastnostem, když korková podlaha výborně izoluje jak teplo, tak zvuk. Antistatika korku jej předurčuje pro alergiky, nehořlavost a voděodolnost pak dává bezpečí při používání i ošetřování podlahy. Navíc má měkčí strukturu a chůze po ní nedává takové rázy ani nohám, ani kostem a kloubům jako tvrdá podlaha. A tvarová paměť zaručí, že se po větším zatížení a následném odlehčení daná plocha vrátí do původní podoby. Jediným negativem je nestálobarevnost, tudíž se může časem stát, že vypadá korková podlaha jako „vyšisovaná“ či v nestejném odstínu.

Laminátová podlaha

Hodí se téměř všude, přičemž dnes ji můžeme najít na toaletách a v koupelnách. Laminátové podlahy jsou stále v kurzu, a důvodem je fakt, že jejich výrobci stále zkvalitňují technologie, provedení i vlastnosti, čímž podstatně navyšují její kredit na trhu. Dobrá odolnost proti opotřebení, jednoduchá montáž i údržba spolu s cenovou dostupností v mnoha designových a barevných provedeních, ji staví vysoko v poptávce. Při volbě laminátu na podlahu však dbejte na výběr zátěže, když jsou k mání tři různé síly povrchové úpravy – číslo 31 má bytová zátěž, 32 lehce komerční zátěž a číslo 33 komerčně průmyslová zátěž.

podlaha Wood Powder NB 400 Nadurapodlaha Wood Powder NB 400 Nadura

Wood Powder

Patří k novinkám mezi podlahami. A nejen na ně se hodí. Se svojí odolností proti oděru, trendy 3D strukturou a neotřelými designy najde uplatnění i na stěnách. Že Wood Powder neznáte? Její technologicky vysoce kvalitně zpracovaná nášlapná vrstva, která je tvořena dřevěnými vlákny a minerálními látkami, je soudobou inovací mezi podlahami. S tvrdostí jako dlažba, přitom krásně teplým povrchem a se statickou stálobarevností, dodá vašemu příbytku punc jako žádná jiná podlaha.

Dřevěná podlaha

Zůstává stálicí a klasikou, tradičním materiálem, který oplývá nejen kvalitou, ale i vyšš cenou. Přestože má podlaha velkou odolnost, výborné tepelně a izolační vlastnosti, vysoce technologicky zpracované povrchy úpravy a není na údržbu až tak složitá, je díky domnělé vysoké ceně stále dost často opomíjena. A je to této příjemně ekologické a přírodní variantě na škodu, protože cenou se mnohdy vyrovná jiným alternativám a možnostem.

podlaha přírodní linoleum LIC 400 Spodlaha přírodní linoleum LIC 400 S

PVC a lino

Novodobé trendy a technologie zasáhly i tento sortiment podlahových krytin, který díky tomu získává opět své zastánce a jakýsi return na trh. Soudobá linolea a PVC jsou natolik kvalitní a přitom dostatečně cenově dostupná, že si dnes nezadají s ostatními povrchy. Jsou nejen lehce udržovatelné, ale také je lze dobře zatížit bez nějakých změn na jejich povrchu. A pestrý výběr dekorů dává tušit potenciál těchto krytin na podlahy, z nichž si vybere skutečně každý.

Lité podlahy

Patří do technických místností, garáží, dílen a sklepních prostorů. Mají tu nejvyšší možnou odolnost k zátěži, jejich údržba je zcela nenáročná, a vytvoření lité podlahy jako hladké a souvislé povrchové plochy velmi snadné.

Vybrat si tu svoji správnou podlahu, to chce vybírat ji s rozvahou a promyšleností. Více informací naleznete na internetových stránkách http://www.meister-podlahy.cz/partner-brno/.

Zdroj foto: Meister-podlahy.cz

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS