6/1
Return kubismu do současného bydlení

Return kubismu do současného bydlení

6. ledna 2016 v 00.00 , Bytový textil , Design , Křesla a sedací soupravy , Nábytek

Sponzorované odkazy:

Bydlení se neustále mění a trendy se střídají. Současnost dala volné pole v bydlení prostorovému pojetí předmětů a nábytku. Do příbytků vtrhává kubismus!

Kubismus je avantgardní umělecký směr, pojímající vidění předmětu a díla z mnoha úhlů současně, tedy prostorově. Byl ve své době převratným pojetím skutečnosti a jejího vidění. Daný předmět je v kubismu rozkládán až na jednoduché geometrické tvary a název stylu je tak odvozen od latinského pojmenování krychle – cubus. Zakladateli byli Jacques Braqu a Pablo Picasso, když původně byl kubismus viděn pouze na obrazech a sochách.

posezení v kubistickém pojetíposezení v kubistickém pojetí

Kubismus v interiéru

Pak se kubismus promítl i do stylu staveb, a poté jej objevili architekti a designéři. A vnesli do něj mimo pravoúhlých také další tvary – evokující strukturu krystalu v různých formách včleněných do užitných předmětů v našem bydlení. A nyní se po nějakém čase (stejně jako jiné módní trendy a styly) kubismus do interiérů a bydlení vrací.

psací stůl v kubistickém stylupsací stůl v kubistickém stylu

Neotřele i barevně

Kubismus se v Česku šíří do příbytků jako jeho novodobé trendy pojetí. V interiérové architektuře a designu se projevuje velmi neotřele a stylově, barevně příjemně, až pestře. Má podobu lomených tvarů nábytku, doplňků, vzorů na textiliích a kobercích. Z nábytku jsou to nejvíce židle, stoly a stolky, svítidla, pohovky, křesla, vázy, mísy a vše má podobu zkosených tvarů a ploch v nepravidelných a pravidelných hranách.

svítidlo se svěžím barevným designemsvítidlo se svěžím barevným designem

Někdy je interiér pojat v kubistickém stylu celý, ale častěji se mísí s jinými styly. A tak vedle sebe bez obtíží mohou v příbytcích souznít klasika, country, retro, postmoderna, nebo futurismus spolu s kubismem. Současní designéři těchto se inspirovali ve světě japonského origami. Tyto papírové skládačky se promítají do všeho co je vyrobeno pro bydlení v kubistickém pojetí.

Zdroj foto: Pinterest.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS