15/10
Jak vyprat péřový polštář a přikrývky?

Jak vyprat péřový polštář a přikrývky?

15. října 2015 v 21.30 , Ložnice

Dali jste se do gruntování vašeho bydlení? Pak byste neměli zapomínat ani na vyčištění polštářů a přikrývek. Vlastníte-li péřové polštáře a přikrývky, pak je lze vyčistit i v pohodlí domova. Poradíme vám, jakých chyb se vyvarovat a peří správně vyčistit. Díky tomu pak budou vaše peřiny zase jako nové.

Peří je dokonalý a léty prověřený přírodní materiál, jehož životnost je ovlivněna správnou péčí a údržbou.

Návrat peřin do domácností

Začíná se vracet trend, kdy se do domácností navrací přikrývky i polštáře z peří. Důvodů je hned několik. Peří jako takové dokáže udržet teplotu čtyřikrát lépe než syntetické materiály a dvakrát lépe než přikrývky z ovčí vlny. Dále peří dokáže stoprocentně absorbovat vlhkost, jsou lehké a poskytují maximální komfort.

Praní peřin

Praní peřin není vůbec žádný problém, prát lze téměř cokoliv, co povoluje výrobce na štítku. Pokud máte v plánu prát doma péřový polštář i přikrývku, je důležité, abyste věděli, že se při tomto úkonu neobejdete bez pračky s objemem alespoň 6 kg a velkým otvorem, ale i bez sušičky s tepelným čerpadlem, která bude sušit peřiny při teplotě okolo 50 °C. Než však se do toho pustíte, zkontrolujte štítky na peřinách, zda tuto teplotu povolují. Pokud ano, pak už vám nic nebrání.

Speciální přípravky k praní

Aby si člověk mohl vyprat peřiny doma, doporučujeme pořídit speciální přípravky na praní, které jsou určené konkrétně pro péřové peřiny a polštáře. V opačném případě, pokud vyperete peřiny v nekvalitním a nevhodném pracím prostředku, peří pak ztrácí svoji přirozenou mastnotu, a tím i strukturu a elasticitu.

Speciální prací prostředky, které jsou určeny pro výrobky z peří, by měly být obsaženy tenzidy, které dokážou textilie jemně vyčistit, a tuk, který je zpětně promastí, aby peří zůstalo nadále hebké a nadýchané.

Přednosti těchto přípravků na peří:

  • kromě péřových přikrývek a polštářů jsou vhodné i pro oblečení a spacáky z peří
  • zabránění odmaštění peří a jeho slepení
  • zachování a obnova elasticity peří
  • obnova izolačního efektu textilií
  • nedráždí, jsou vhodné pro alergiky

Rozhodně při praní nepoužívejte žádnou aviváž, jelikož by zbytečně obalila textilní vlákno, které by pak nebylo schopno absorbovat vlhkost a odvést ji na povrch ven.

Sušení peřin

Když máte vypráno, je nutné peřiny ihned přesunout do sušičky s 2–3 tenisovými míčky, aby zůstaly pěkně načechrané. Velikost bubnu pračky i sušičky musí odpovídat velikosti polštáře i přikrývky, kterou chcete vyprat. Vlastníte-li pračku či sušičku na sedm a více kilogramů, pak zvládnou v pohodě velké peřiny.

Není-li vybavena vaše sušička programem na peří, pak lze využít program, který je vhodný pro sušení jemného prádla (teplota 40 °C).

Sušení na sluníčku neprovádějte!

Pokud nevlastníte sušičku, není možné praní peřin doma provádět. Péřové výrobky není vhodné sušit na sluníčku, neboť by se část peří přesušila a poté by začala praskat. Uvnitř by pak mohl zůstat vlhký a o načechranosti byste si v tomto případě mohli nechat jen zdát. Celkově peřiny není vhodné sušit ani větrat na sluníčku, neboť tím vzniká ideální místo pro růst roztočů.

Pokud si na praní peřin netroufnete, existuje v současné době na trhu mnoho firem, které se zaměřují na čištění a praní péřových polštářů a přikrývek. Svěřením vašich peřin do rukou profesionální firmy máte jistotu, že polštáře i přikrývky budou vyčištěny důkladně, rychle a bez obavy, že své peřiny poničíte.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS