16/10
Jídelní stůl - jaký pořídit?

Jídelní stůl - jaký pořídit?

16. října 2015 v 00.00 , Design , Kuchyně , Stoly a stolky , Židle

Sponzorované odkazy:

Již dávno neplatí, že stůl je jen ryze praktickým artiklem o jehož design není nutno se starat. Už dávno nejsou jídelní stoly a židle pouze masivní, čtvercové a jen ze dřeva. Současnost nabízí mnohem více. Do bydlení vtrhl závan novoty a originality.

V soudobém nábytku nacházíme nová pojetí stylů a designu, neotřelé barvy, tvary a provedení a nové zajímavé materiály. Stoly a židle se stávají užitným designovým doplňkem interiéru. Jsou samostatné, anebo součástí kuchyňských jednotek, příjemně kompaktní, překvapivě kombinovatelé a variabilní. Klíčem dneška jsou nové technologie a celkový rytmus doby.

Jednoduché a praktické řešení jsou kompatibilní a variabilní kousky kuchyňského rozkládacího nábytku. Foto: Weburbanist.comJednoduché a praktické řešení jsou kompatibilní a variabilní kousky kuchyňského rozkládacího nábytku. Foto: Weburbanist.com

Když se řekne moderna

Moderní nábytek dnes je širokým pojmem. O stolech a židlích v kuchyni to platí dvojnásob. Mnoho lidí dnes volí neotřelost a nápaditost, ne li přímo vyzývavost. Proč? Protože tradiční stoly a židle zabírají hodně místa. Cílem stolů a židlí je lehkost a snadná přenosnost, která poskytuje pohodlí, originalitu a domácí pohodu.

Frčí různé materiály a technologie

Mezi kuchyňskými stoly, barovými posezeními a židlemi frčí ty z nerez oceli, s pochromovanými částmi, se skleněnou a kameninovou deskou, jsou li součástí kuchyňské linky či ostrůvku, pak ideálně z téhož materiálu jako ony.

Krásný černo bílý, designem velmi vzdušný a kompaktní jídelní stůl se židlemi v soudobých moderních, hladkých a jednoduchých liniích. Foto: Yankoodesign.comKrásný černo bílý, designem velmi vzdušný a kompaktní jídelní stůl se židlemi v soudobých moderních, hladkých a jednoduchých liniích. Foto: Yankoodesign.com

Je libo ovál, či kulatý?

Dnešní stůl nemusí být jen čtvercový. Je kulatý, oválný anebo obdélníkový. Může být i sklápěcí, skládací nebo snídaňový/ barový či je kompatibilní součástí kuchyňského ostrova a linky. A v současnosti převažují světlé, atraktivní barvy v několika kombinacích, kontrasty, anebo vše jednom barevném tónu.

2 v 1– to je kulatý ostrůvek a stůl v jednom…ideální do malého prostoru, nebo kuchyně navazující na obývací část domu či bytu. Foto: Weburbanist.com2 v 1– to je kulatý ostrůvek a stůl v jednom…ideální do malého prostoru, nebo kuchyně navazující na obývací část domu či bytu. Foto: Weburbanist.com

Jídelna není stará

Pojem jídelna s jídelním stoly s posezením vznikla je starý jen několik staletí. Dlouho se tomuto nábytku věnovala velmi malá pozornost. Nicméně soudobí návrháři dohánějí ztracený čas, o čemž svědčí i tento multifunkční, otočný a rozkládací stůl se židlemi. Uzavřený poslouží jako kuchyňský ostrůvek při přípravě pokrmů a otevřený pak jako elegantní stůl pro dva. Je ukázkou úsporné strategie a transformace.

A co třeba tyto originální kousky?Jsou nezvyklé, osobité a excentrické! Foto: Yankoodesign.comA co třeba tyto originální kousky?Jsou nezvyklé, osobité a excentrické! Foto: Yankoodesign.com

Ve jménu ergonomie a scifi

Zelenobílý ergonomicky tvarovaný snídaňový pultík se židlemi slouží při přípravě jídla jako kuchyňský ostrůvek pro práci a jako odkládací plocha. Do malého prostoru kde je nutno šetřit každým centimetrem zase krásně zapadne vtipný do hněda laděný konferenční stůl a křesla. Celý set má vyvýšené pultíky ke kterým jako sedáky poslouží opěrky křesílek. A jako ze sci fi filmu působí další dva originálně bizarní kousky – technicky „vymakané“ a softwarem vybavené modro bílé kuchyňské posezení u multifunkčního pultu anebo kousek bylinkové zahrádky ve zcela moderním pojetí, kdy opět lze pult využít variabilně.

Servisní pult a stůl v jednom. Maximálně praktická věcička s minimálním požadavkem na prostor. Foto: Yankoodesign.comServisní pult a stůl v jednom. Maximálně praktická věcička s minimálním požadavkem na prostor. Foto: Yankoodesign.com

Bonbonek nakonec

A tohle je opravdu bonbonek! Kvalitní nerez ocelový skládací pult. Složený slouží jako elegantní jídelní stůl, a rozložený naopak jako moderní přípravné centrum. Variabilita a zároveň jednoduchost bere dech.

Zdroj foto:Weburbanis­t.com; Yankoodesign.com;

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS