2/10
I stěny jsou dekorace

I stěny jsou dekorace

2. října 2015 v 19.30 , Bytové doplňky , Byty , Design , Domy , Kuchyně , Ložnice , Obývací pokoje , Předsíň

Sponzorované odkazy:

Zeď a stěna může být trendy dekoračním prvkem v prostoru. I design stěn dotváří její styl. Proto je výtvarné ztvárnění, barva a výzdoba stěn velice důležitá. Může prostor nejen ozdobit ale i hyzdit, opticky zmenšit či zvětšit, ztlumit nebo oživit.

Patří ke stylu a designu

Nástěnné dekory jsou nedílnou součástí stylu a designu místnosti jako celku. Můžou výrazně ovlivnit dobrou a správnou atmosféru interiéru. Společný a jednotný vzhled lze výrazně transformovat s dekorem zdí, vhodným osvětlením a praktickými, nebo jen ozdobnými předměty.

Boomem jsou velké plastiky. Třeba takováto celokovová tepaná s měděným nádechem. ZaresJefrey/Flickr.comBoomem jsou velké plastiky. Třeba takováto celokovová tepaná s měděným nádechem. ZaresJefrey/Flickr.com

Když se řekne nástěnná dekorace

Mezi nejvýraznější nástěnné dekorace patří:

  • malba a nástřik zdí
  • šablony a kresby s motivy geometrických tvarů, přírodními a mnohými jinými motivy
  • tapety a papírové stěny (v současnosti se preferují především ty s velkoformátovým vzorem a originálním netradičním designem)
  • digitální a fotografický potisk stěny i plátna na zdi
  • tradiční i netradiční velké nebo menší plastiky a obrázky
  • koláže a vlastní fotografie na plátně, vinylu i foto papíru

Co dnes frčí?

Mezi ty nejžádanější patří elegantní mramorový nástřik a malba geometrických vzorů na zeď, potisky plátna s motivy přírody, zvířat, předmětů, měst, a dalších témat. A majitelé moderního bydlení volí rovněž často abstraktní vzory anebo jen originální a osobité vícebarevné pozadí.

Vtipný a praktický stylový kovový závěsný systém na nádobí. Terry_John/Flickr.comVtipný a praktický stylový kovový závěsný systém na nádobí. Terry_John/Flickr.com

Esteticky účelně

Svislé stěny poskytují jedinečnou možnost dovedného osobitého i originálního ztvárnění, ale nejen to, mohou nám poskytnout i další skladovací prostory. Využít jich jako polic, celých policových, skříňových nebo zásuvkových stěn je ideální právě v malých prostorách, kde tím využijeme každý tolik potřebný centimetr k uskladnění nejrůznějšího vybavení, knih, předmětů denní i sezónní potřeby.

Regály, háčky a závěsné systémy

Těch není nikdy dost. Mohou to být samostatné háčky na nejrůznější nářadí, nebo celé závěsné systémy s tyčemi v kuchyni na pánve, nádobí, kořenky a mnoho jiného. Také nástěnné magnetické lišty na mnohé nejen kuchyňské drobnosti a nože jsou oblíbené. Tohle všechno včetně polic, je oproti uzavřeným skříňovým stěnám a skříňkám také trochu praktičtější – jsou přehlednější, a vše je neustále na očích a po ruce. Na druhou stranu se na všechno více práší, než v uzavřených skříňkách, čili údržba je trochu složitější a náročnější na čas i prostředky.

Trendy jsou velká písmena na zdi – přilepená i jen pověšená. JaneStern/Flickr.comTrendy jsou velká písmena na zdi – přilepená i jen pověšená. JaneStern/Flickr.com

Z výčtu je jasné, že možností je mnoho, domov jen jeden. Podstatné je, aby se v ní lidé cítili dobře a spokojeně. A stěny kuchyně jsou nejjednodušší k úpravě. K jejich renovaci a vylepšení postačí jen trochu inspirace a fantazie, a celý prostor se zásadně změní a dostane nový rozměr a tvář.

Úvodní obrázek: Sebastien/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS