21/8
Z půdy krásné bydlení

Z půdy krásné bydlení

21. srpna 2015 v 00.15 , Stavba a rekonstrukce

Bydlet v podkroví je snem mnoha lidí. Půdní prostory nabízejí příležitosti na získání nového místa. Velmi často se v půdním prostoru zařizují pracovny, ateliéry, ale také celé byty. Jak si zařídit podkrovní byt, co tomu předchází a co vše je potřeba ohlídat, se dočtete v následujícím článku.

Vhodné prostory

Při stavbě půdního bytu je ze všeho nejdůležitější důkladně prověřit, zda je vybraný prostor vhodný pro bydlení a v jakém stavu se nachází krov. Nejvhodnějším prostorem pro půdní byt jsou střechy se sklonem od 35 do 55 stupňů. Obecně platí, že čím je sklon vyšší, tím je prostor vhodnější.

Co se týče typ střech, tak nejvíce vyhovuje střecha sedlová nebo mansardová. Oba tyto typy poskytují dostatek místa s vyhovující podchozí výškou a dvě rovné štítové zdi, což vyvolává dobrý pocit u obyvatel bytu.

Ideální krov

rekonstrukce podkroví sehrávají důležitou roli krovy. Nejen jejich celkový stav a funkčnost, ale také jejich typ. Existují tři typy krovů:

  • plné
  • prázdné
  • hambálková soustava

Ideálním pro podkrovní byt je typ prázdného krovu. U tohoto typu nepřekážejí svislé sloupky a je tak možné maximálně využít prostor. Podkrovní byt zle vybudovat i v plném kroku, ale je potřeba počítat s menším obyvatelným prostorem a dispozicím.

Nutná administrativa

Při rekonstrukci půdy je potřeba kontaktovat příslušný stavební úřad. Zde poskytují veškeré předpisy a nutnou administraci. Jestliže, dojde ke změně dispozic domu, tedy vzniknou nová okna, vikýře a celkově se tak změní vzhled domu, je nutné stavební povolení. V případě, že dům vlastní více majitelů, bude potřeba tzv. smlouva o výstavbě.

Stojí za zvážení, zda nesvěřit celou administraci odborné firmě. Ta má s podáním žádostí zkušenosti. Navíc její služby bude potřeba využít při vypracování projektové dokumentace. Většina současných firem nabízí vyřízení stavebního povolení v rámci projektu.

Vhodné podmínky

Bydlení ve střeše je velmi lákavé a atraktivní, je ale potřeba celý prostor důkladně připravit, aby život v něm byl bezproblémový. Ze všeho nejdůležitější střecha. Ta musí být maximálně funkční. Nesmí jí zatékat, ale ani by jí nemělo unikat teplo. Je tak vhodné udělat energetický audit. Pokud výsledky vyjdou velmi ztrátové, bude potřeba rekonstrukce střechy.

Jedná se především o kvalitní a správně nainstalovanou izolaci. Musí být použitý vhodný materiál. Se správným výběrem typu, tloušťkou a montáží a dalšími detaily je dobré využít odborných rad odborníků.

Pozor na vlhkost

U podkrovního bytu je vždy důležité hlídat vlhkost. Nebezpečí nehrozí pouze protékající střechou, ale také před vodou, která může přicházet z interiéru, ve formě kondenzované vlhkosti ve vzduchu. Je tak potřeba se chránit zvenku i zevnitř.

  • Parozábrana – instalace zevnitř
  • hydroizolační fólie – instalace zvenku

Sádrokarton

Sádrokarton je ideální materiál pro rekonstrukci i bytovou výstavbu podkrovních bytů. Nejen, že je snadné ho do střechy vynést, ale hlavně se jím nezatěžuje konstrukce domu. Mezi nejčastěji využívané materiály tak patří, dřevo a montážní desky na bázi dřeva a právě sádrokarton.

Ze sádrokartonu se postaví suché podlahy, příčky, podhledy i boční šikmé stěny. Desky uchovávají svůj tvar a rozměr, navíc působí jako izolant a chrání celý prostor před přehřátím a únikům tepla. Mimo vytváří příznivé klima v místnosti a reguluje vlhkost vzduchu.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS