14/5
Zařizujeme byt pro alergika

Zařizujeme byt pro alergika

14. května 2015 v 23.15 , Bytový textil , Nábytek , Obývací pokoje

Sponzorované odkazy:

Roztoči jsou pro mnoho alergiků noční můrou. Pobyt v prostorách, kde se nachází větší množství roztočů je pro alergika velmi nepříjemné. Jestliže patříte vy nebo někdo z vaší rodiny mezi alergiky, měli byste si zjistit na co si dát pozor při zařizování bytu.

Postel je základ

Spánek je důležitý pro každého člověka, proto je nutné, aby byl klidný a ničím nerušený. Pokud vybíráte matraci pro alergika věnujte pozornost materiálu. Vhodné jsou přírodní materiály, které jsou přirozené pro pokožku. Navíc jsou hypoalergenní, antibakteriální a odolávají roztočům.

Kromě matrace jsou důležité i lůžkoviny. Měli byste je měnit alespoň jednou za 14 dní a prát na více než 60 °C. Praní by neměli být ušetřeny ani samotné polštáře a přikrývky. V tomto případě stačí, když je vyperete jednou za 3 měsíce.

vyměňte záclony za žaluzie; zdroj: Simone/flickr.comvyměňte záclony za žaluzie; zdroj: Simone/flickr.com

Na koberce a záclony zapomeňte

Musíte si zvyknout, že vaše podlahy se musí obejít bez koberců, předložek atd. Ty sice dokáží oživit váš interiér, ale také se v nich velmi daří roztočům. Vsaďte spíše na dlažbu nebo plovoucí podlahu. Tyto podlahy stačí jednoduše vytřít a prach i roztoči jsou pryč. Nevýhodou dlažby je fakt, že je studená. To se ovšem dá řešit tím, že budete doma nosit domácí obuv.

Prach a roztoči se chytají nejen v kobercích, ale také v záclonách a závěsech. Proto je lepší dát přednost žaluziím, ze kterých prach snadno setřete.

koberce nejsou pro alergiky vhodné, volte třeba plovoucí podlahu; zdroj: Timber Floors Pty Ltd/flickr.comkoberce nejsou pro alergiky vhodné, volte třeba plovoucí podlahu; zdroj: Timber Floors Pty Ltd/flickr.com

Pozor na materiály a vlhkost

Nejen textílie mohou představovat problém. Důležitý je také materiál, ze kterého je vyrobený nábytek. Ten by měl být dobře omyvatelný, aby se nikde nehromadil prach. Výborné jsou plast, sklo nebo porcelán. Nepříliš vhodné je např. dřevo, které má rýhy.

Nebezpečí představuje i příliš vysoká vlhkost. Ta by měla být okolo 50 %. Pokud je vyšší roztočům se u vás bude velmi dařit. A nejen jim. Mohou vzniknout i plísně a to není nic dobrého nejen pro alergika. Pravidelné větrání je nutností.

Úvodní obrázek: storebukkebru­se/flickr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS