11/6
Zelená kuchyně má „zelenou“!

Zelená kuchyně má „zelenou“!

11. června 2015 v 00.00 , Bytové doplňky , Design , Domácí spotřebiče , Kuchyně , Nábytek , Nádobí , Příbory , Svítidla

Sponzorované odkazy:

Ano, máme na mysli „zelenou“ čili ekologickou kuchyni jako takovou. Pojďme si říci, jak můžeme ve své vlastní kuchyni ušetřit a zároveň být šetrní k okolí a životnímu prostředí. Pořízení nových energeticky úsporných spotřebičů, vhodného nábytku i podlahových krytin může mít obrovský kladný vliv na naši peněženku.

Co je ekologie?

V původním významu je to biologická věda, zabývající se vztahem organismů, prostředí a jejich vztahem navzájem. Jako první tak pro lidstvo „objevil“ a definoval tento vědní obor Ernst Haeckel roku 1866. Obecná ekologie se zabývá obecně platnými ekologickými principy. Také se ekologie užívá v širokém smyslu jako ochrana životního prostředí nebo k výzkumům a výrobě ekologicky šetrných výrobků.

Fabric/Flickr.comFabric/Flickr.com

Ekologie bydlení

To je ekologie pro všechny, kterým není lhostejné životní prostředí a především prostředí, ve kterém žijí. A chtějí její pravidla uplatnit ve svém domě, bytě a kuchyni, ve svém životě. Brát ekologii v potaz při pořizování nábytku, spotřebičů, bydlení a životním stylu vůbec.

Mnoho peněz?

Mnozí se domnívají, že ekologické výrobky, jejich pořízení a tzv. „zelené bydlení“ může být drahé. Ano, ve vstupních nákladech tomu tak často je. Ty se však časem zúročí a vrátí. Existuje ale několik tipů, které můžete aplikovat bez toho, abyste příliš zatížili peněženku. Je to sice delší, ale příznivá cesta k zachování rovnováhy v přírodě a v životním prostředí.

Authentic/Flickr.comAuthentic/Flickr.com

Při přípravě a čištění…

Zelená kuchyně je také o zdrojích, které používáte při svých každodenních činnostech – přípravě surovin, vaření, pečení, mytí a čištění. Jedním ze způsobů, jak můžete snížit náklady, je pořízení nízkoprůtokové kuchyňské baterie. Tím dojde ke snížení množství vody kterou potřebujete k běžným úkonům v kuchyni. Můžete si vybrat z těch, které mají měřící ventil s automatickým vypínáním po určité spotřebě vody, nebo ty se snímačem, jež ukazuje kolik vody proteklo.

Při vaření…

Většina z nás k vaření v kuchyni používá buď elektrickou energii nebo plyn, v poslední době frčí indukce. V závislosti na tom, k čemu inklinujeme, či máme lepší přístup a vhodný zdroj. Zde můžeme snížit množství energie potřebné k uvaření a pečení vhodným nádobím. Kromě nejrůznějších druhů, vhodných např. na varné indukční desky, na horkovzdušné trouby atp…existuje také nádobí, v němž není zapotřebí vody – například parní hrnce – a proto se potraviny uvaří mnohem rychleji a bez náročné spotřeby energie i vody.

Source/Flickr.comSource/Flickr.com

Při mytí….

Většina moderních domácností dnes má myčku nádobí. Ale tyto šikovné spotřebiče mohou spotřebovávat mnoho energie. I když každopádně spotřeba vody je oproti ručnímu mytí minimální… při ručním mytí trvajícím cca 20 minut proteče kohoutkem až o 80 litrů vody více, než při mytí v myčce. Proto při pořizování myčky vždy volte tu s nízkou spotřebou vody a el.energie, v energetické třídě A. Kromě toho můžete ještě používat program s nižší teplotou – ideálně asi 49 °C. Některé myčky mají programy přímo s určenou teplotou, tak v tom případě používejte program s nejbližší teplotou zhruba kolem 50°C.

Tyto drobnosti se mohou zdát nepodstatné, ale každý malý krůček pomáhá jít ve směru „zelené“ kuchyně, která má dnes všude zelenou a je IN.

Úvodní foto: Greenkitchende­signguide.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS