3/4
Velikonoce jsou tady!

Velikonoce jsou tady!

3. dubna 2015 v 00.00 , Bytové doplňky , Design

Sponzorované odkazy:

Zima snad je již konečně za námi, jaro pomalu ale jistě tady a na dveře klepou i Velikonoce. Slavíte je, nebo vás tyto svátky nechávají v klidu?

Když se řekne Velikonoce…

Velikonoce patří k velmi významným křesťanským svátkům, jež oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A pro nevěřící a ateisty jsou Velikonoce prostě oslavou příchodu jara. V poslední době však také čím dál více i hodně komerčním svátkem, když nabídka velikonočního zboží je v obchodech vidět mnohem dříve než velikonoce vůbec začnou. A tyto kalendářově pohyblivé svátky v současnosti i v Česku slaví mnoho rodin.

Datum Velikonoc připadá vždy na neděli po prvním jarním úplňku, a může nastat někdy v březnu anebo až v dubnu. Dny před velikonocemi mají své stálé a specifické názvy – Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, pro věřící následuje nedělní bohoslužba (tj.vigilie) a pak koledování s pomlázkou o velikonočním pondělí. Kalendářně tentokrát vycházejí velikonoční svátky na dubnový čas – velikonoční pondělí je za dveřmi – již 6.4.2015.

Stephanie Kilgast/Flickr.comStephanie Kilgast/Flickr.com

Jarně-velikonoční dekorace

K Velikonocům již tradičně patří i velikonoční výzdoba. Kupovaná i doma vyrobená. Jako výzdoba může sloužit tedy vše, co si doma vytvoříme, anebo hotové koupíme a následně dáme do bytu, domu či zahrady pro navození atmosféry tohoto svátku. Trendy jsou každým rokem trochu jiné, ale klasika zůstává stejná, jelikož se mnozí přiklánějí v dekoracích k tradicím. Každopádně se stále ve větší míře používají přírodní materiály, živé rostliny a květiny.

EyerAgent/Flickr.comEyerAgent/Flickr.com

Jak na velikonoční dekorace?

Velikonočními dekoracemi mohou být

  • kraslice a velikonoční vajíčka
  • naklíčená pšenice
  • rozkvetlé narcisy a jiné jarní květiny
  • rašící větvičky vrby a olše (tzv. kočičky)
  • pečený velikonoční zajíček, beránek nebo perníčky
  • nejrůznější vystřihovánky
  • ubrousky, dečky, utěrky a ubrusy s velikonočním námětem.
Aspirantee/Flickr.comAspirantee/Flickr.com

Proutí je stále v kurzu

Velikonoční výzdoba může mít i podobu dekorací z proutí. Ty patří k nejoblíbenějším, velmi příjemným a oblíbeným variantám. Jsou to nejrůznější postavičky, zvířátka, košíky a košíčky, ošatky a vajíčka. Efektně vypadá jednoduchá dekorace z bílých vajíček, proutí a peříček v čiré skleněné míse.

SuziVeronicue/Flickr.comSuziVeronicue/Flickr.com

Okenní dekorace

Velmi IN jsou rovněž závěsné velikonoční dekorace na okna. Jsou jimi například jarní a velikonoční věnečky z proutí, přírodnin, sušiny nebo i ty textilní. Vesele působí též nejrůznější závěsná zvířátka z papíru, textilií, sušin, proutí a sušiny. Děti mají v oblibě nalepovací ozdoby na okna ve formě vajíček, zajíčků, slepiček nebo jiných symbolů velikonoc.

RandyCoster/Flickr.comRandyCoster/Flickr.com

Háčkovaný a pletený Boom

Tradiční a znovu nalezenou velikonoční ozdobou jsou pak háčkované a pletené dekorace, jež patří k populárnímu způsobu, jak si vlastnoručně vytvořit dekoraci. Takové háčkované, pletené či opletené vajíčko, nebo slepička, je báječným dárkem koledníkům.

Úvodní obrázek: Morganlines/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS