17/5
Je pro vás lepší dřevo nebo laminát?

Je pro vás lepší dřevo nebo laminát?

17. května 2015 v 00.00 , Obývací pokoje

Sponzorované odkazy:

Přemýšlíte o nové podlaze a nemůžete se rozhodnout mezi dřevem a laminátem? Hezké jsou oba typy podlah. Někdo preferuje laminát, protože ho považuje za modernější. Dřevo zase preferují ti, kteří mají rádi přírodní materiály. Výběr záleží také na vašich finančních možnostech.

Laminátová podlaha

Jde vám o to mít hezkou podlahu za co nejnižší cenu? Potom určitě volte laminát. A pokud je vám líto, že nemůžete mít dřevěnou, zvolte alespoň dřevěný dekor. Určitě budete spokojeni. Cenové rozpětí je široké, závisí na dekoru i kvalitě materiálu. Cena za m2 seženete už za 120 – 130 Kč. Musíte ovšem ještě připočítat cenu za pokládku. Montáž probíhá na sucho a relativně rychle. Někteří lidé laminátové podlahy považují za nežádoucí kvůli špatnému odhlučnění. Pokud bude pokládka provedena profesionálně tato situace nehrozí. Důležité je i srovnání nerovností podkladu, olištování a začištění.

Problémem může být dlouhodobé působení vlhkosti, které může vést k deformaci. Proto se laminátové podlahy nehodí například do koupelen.

laminátová podlaha v tmavém provedení; zdroj: podlahy-berger.czlaminátová podlaha v tmavém provedení; zdroj: podlahy-berger.cz

Dřevěná podlaha

Jestliže pro vás peníze nejsou limitující záležitostí klidně si nechte udělat podlahu dřevěnou. Je sice dražší, ale má spoustu výhod. Je to přírodní materiál příjemný na dotyk i na došlap, krásně vypadá, je velmi odolná a vydrží i několik generací. Dřevěné podlahy se dají renovovat. Povrch se pouze zbrousí a spáry se opraví speciálním tmelem a poté přelakují. Tyto podlahy dokážou dobře tlumit hluk a nárazy. Instalací dřevěné podlahy rozhodně navýšíte hodnotu vašeho bytu nebo domu. Navíc si můžete vybrat z mnoha barevných tónů a povrchových úprav.

laminátová podlaha v provedení buk; zdroj: podlahy-berger.czlaminátová podlaha v provedení buk; zdroj: podlahy-berger.cz

O dřevěnou podlahu je ovšem nutné se starat. Podlahy se dělají z různých druhů dřeva, které se liší svou odolností. Ani nejtvrdší z nich neodolá domácím mazlíčkům, písku nebo dětem. Některé lidi dokáže nutná péče o dřevěné podlahy odradit a volí raději ty laminátové. Ale nezoufejte, není to tak hrozné.

Úvodní obrázek: Bryn Pinzgauer/flic­kr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS