26/4
Pokojové květiny jsou důležité – patří mezi ne i kaktusy!

Pokojové květiny jsou důležité – patří mezi ne i kaktusy!

26. dubna 2015 v 23.45 , Bytové doplňky , Design , Zahrada

Sponzorované odkazy:

Kaktusovití, latinsky Cactaceae, je čeleď, do níž kaktusy patří. Tito pichlaví krasavci jsou krásní, tvarem i vzhledem velmi originální zástupci zelené říše rostlin. Učarovaly vám a je mít mezi pokojovými rostlinkami? Máme pro vás pár tipů jak je pěstovat!.

Pocházejí z Ameriky, a díky přesunu lidí se dostaly i na jiné kontinenty – do Afriky, Asie, Evropy. Dle druhu mají kaktusy výšku 5 až 15 cm, a podle prostředí kde původně rostly, vlastní dva různé typy kořenů – hluboké, jež mají kaktusy čerpající vodu z půdy, anebo mělké, které jsou charakteristické pro druhy kaktusů, jež jsou závislé na povrchové vodě – deštích, atp.

Trnití krasavci

Až na malé výjimky, jsou všechny kaktusy pokryty trny, jež jim slouží nejen ochrana proti zvěř, ale též k odpařování vody. Kvůli eliminaci jejích ztrát má také každý kaktus krásně lesklý voskový povrch a jeho silný stonek dokáže vodu rychle a účinně vsakovat.

Ideální je tudíž pěstovat kaktusy v plastových květináčích, jelikož ty keramické jim ubírají potřebnou vláhu. Na základě tzv. areol – větévek, z nichž vyrůstají postranní stonky, nebo je v nich plst či chlupy, se dělí na různé druhy. Více to rozpitvávat nebudu, protože každý si ten „svůj“ kaktus volí dle vkusu a podmínek sám.

Kaktusy u vás doma

Především je nutno si promyslet

  • jaký počet kaktusů chcete doma mít
  • vaše časové možnosti k péči o ně
  • a hlavně vhodné místo v domě či bytě

Lze si velmi dobře vypěstovat rostlinku ze semínek, anebo zakoupit již předpěstovaný, či dospělý kaktus. To je ta nejjednodušší ces­ta.

Umístění

Je důležité, protože je na konci podzimu nutno kaktusy „zazimovat“ v chladném a ideálně tmavém místě. Určitě budeme potřebovat plastové květináčky s miskou na vodu, substrát, postřikovač, případně jmenovky.A od jara do podzimu je ideálním místem pro ně skleník, pařník či balkon.

Stínění

Zpočátku je vhodné stínit přímé slunce a dobře odvětrávat (pozor na průvan). Pokud kaktusy dáme volně v bytě či domě na police a skříňky bez dostatečného světla a slunce, nemůžeme od nich očekávat extra zbarvení a květy. Během podzimu již nepřesazujeme a omezíme i zalévání tak, aby kaktusy byly na zazimování suché.

Teplota

Takové pak ukládáme do zšeřelého či tmavého prostředí o teplotách 5 do 12 ºC, a to buď v květináčích, nebo bez nich, zabalené do novin a umístěné v bedničkách. Kaktusy zaléváme během vegetačního období důkladně 1× týdně večer, spíše měkčí vodou. Postupujeme tak, že substrát prolijeme a necháme odtéct vodu do misky, kterou následně vyléváme.

Úvodní obrázek: Picpic/Sxc.hu

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS