25/3
Pár typů pro malou koupelnu

Pár typů pro malou koupelnu

25. března 2015 v 00.00 , Koupelny

Sponzorované odkazy:

Pokud stavíte dům, máte možnost si koupelnu vytvořit tak velkou, jak chcete. Ve starých domech, bytech a klasicky v panelových domech bývají koupelny velmi malé a někdy je nepraktický i půdorys. Lze takovou koupelnu zvětšit a jak takovou malou koupelnu zařídit?

Jak koupelnu zvětšit?

Jsou dvě možnosti. První je opravdové zvětšení, tedy vybourat stěnu a posunout ji. Musíte ovšem počítat s tím, že to bude na úkor kuchyně, předsíně nebo jiné místnosti. Je například vaše kuchyně dostatečně velká? Uberete ji půl metru ve prospěch koupelny a věřte, že ten půlmetr bude v koupelně velmi znát.

sprchový kout je vhodný do malé koupelny; zdroj: topkoupelny.czsprchový kout je vhodný do malé koupelny; zdroj: topkoupelny.cz

Druhou možností není zvětšení v pravém slova smyslu. Jde o zvětšení prostoru v koupelně. Toho docílíte například tak, že přestěhujete pračku z koupelny třeba do kuchyně. Volné místo, které zbude po pračce jistě pocítíte.

Vana nebo sprcha?

Někdo dává přednost sprše a někdo by bez vany nemohl žít, a to ani v případě malé koupelny. Pro tyto případy jsou tu vany o menších rozměrech (125 × 125 cm). Můžete si pořídit i rohovou vanu, které dokáží ušetřit nějaký ten centimetr. Sprchový kout by měl mít rozměry cca 80 × 80 cm. Nejideálnější je kout čtvrtkruhový, protože šetří místo. Kout si můžete vybavit třeba osvětlením nebo rádiem.

i vana může být v menších koupelnách; zdroj: topkoupelny.czi vana může být v menších koupelnách; zdroj: topkoupelny.cz

Umyvadlo

Abyste šetřili prostor, zvolte malé umyvadlo, ale nepřehánějte to. Šířka by měla být alespoň 50 cm, také dejte přednost umyvadlu, které začíná blízko u zdi. Pro uskladnění věcí je dobré mít pod umyvadlem skříňku. I na samotném umyvadle by měl být aspoň malý prostor pro odkládání. Nad umyvadlem by nemělo chybět zrcadlo. Pro malé koupelny je ideální skříňka se zrcadlem, kde můžete uložit další nezbytné koupelnové maličkosti.

umyvadlo je nezbytnost; zdroj: topkoupelny.czumyvadlo je nezbytnost; zdroj: topkoupelny.cz

A co WC?

Nezvětšujte koupelnu tím, že ji spojíte se záchodem. Těch pár centimetrů za to nestojí. A mít WC dohromady s koupelnou není žádná výhra. Pokud se jedná o byt početnější rodiny je to opravdu za trest, protože se členové rodiny omezují ve svých potřebách.

Úvodní obrázek: topkoupelny.cz

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS